Przepis na zdrowy chlebek piernikowy bez jaj - na Wigilię i Boże Narodzenie
Podajemy prosty przepis na zdrowe ciasto piernikowe – bez tłuszczu i jaj! Idealny dla tych, którzy myślą ze zgrozą o świątecznym objadaniu się. Dbasz o linię? Walczysz z wysokim poziomem cholesterolu? Upiecz na święta zdrowy chlebek piernikowy!
Polecamy również inne przepisy na zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych łakoci: Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański), Piernik z dyni, Pierniczki świąteczne po wegańsku oraz Piernik marchewkowy.
Świąteczne ciasta zwykle robimy „na bogato”, z mnóstwem tłuszczu, cukru, miodu, jaj, bakalii, z polewą z czekolady czy lukrem. Jeśli z jakichś powodów nie możesz sobie pozwolić na takie „wypasy”, wypróbuj nasz przepis na dietetyczny, zdrowy piernikowy chlebek. Jest niezwykle prosty do przygotowania, długo się trzyma. Pięknie opakowany, może stanowić pyszny i efektowny prezent dla bliskiej osoby.
Polecamy również >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?
SKŁADNIKI
- ½ kg kwaskowatych jabłek (np. bojkeny, renety, antonówki)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru brązowego lub trzcinowego
- 100 g rodzynek
- szklanka rumu lub soku jabłkowego
- 100 g całych, wyłuskanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- tłuszcz i mąka do wysypania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój na plasterki, wrzuć do miski. Polej sokiem cytrynowym, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę.
- Rodzynki zalej rumem lub sokiem z jabłek, odstaw do nasiąknięcia.
- Odcedzone rodzynki dodaj do jabłek, wsyp orzechy, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Formę posmaruj tłuszczem i posyp mąką, nałóż masę.
- Piecz w temperaturze 190 st. C (z termoobiegiem: 170 st. C) przez 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia formę przykryj folią aluminiową.
- Upieczone ciasto zostaw w formie na 20 minut, po czym wyłóż na kratkę, aby całkowicie ostygło.