Przepis na zdrowy chlebek piernikowy bez jaj - na Wigilię i Boże Narodzenie

przepis_na_zdrowy_chlebek_piernikowy.jpg
Autor: photos.com Zamiast tłustego piernika czy keksu możesz przygotować lżejszą wersję korzennego ciasta
łatwy
120 min
4

Podajemy prosty przepis na zdrowe ciasto piernikowe – bez tłuszczu i jaj! Idealny dla tych, którzy myślą ze zgrozą o świątecznym objadaniu się. Dbasz o linię? Walczysz z wysokim poziomem cholesterolu? Upiecz na święta zdrowy chlebek piernikowy!

Polecamy również inne przepisy na zdrowsze odpowiedniki tradycyjnych łakoci: Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański)Piernik z dyni, Pierniczki świąteczne po wegańsku oraz Piernik marchewkowy.

Świąteczne ciasta zwykle robimy „na bogato”, z mnóstwem tłuszczu, cukru, miodu, jaj, bakalii, z polewą z czekolady czy lukrem. Jeśli z jakichś powodów nie możesz sobie pozwolić na takie „wypasy”, wypróbuj nasz przepis na dietetyczny, zdrowy piernikowy chlebek. Jest niezwykle prosty do przygotowania, długo się trzyma. Pięknie opakowany, może stanowić pyszny i efektowny prezent dla bliskiej osoby.

Polecamy również >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto? 

SKŁADNIKI

  • ½ kg kwaskowatych jabłek (np. bojkeny, renety, antonówki)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru brązowego lub trzcinowego
  • 100 g rodzynek
  • szklanka rumu lub soku jabłkowego
  • 100 g całych, wyłuskanych orzechów laskowych 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • tłuszcz i mąka do wysypania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój na plasterki, wrzuć do miski. Polej sokiem cytrynowym, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na godzinę.
  • Rodzynki zalej rumem lub sokiem z jabłek, odstaw do nasiąknięcia.
  • Odcedzone rodzynki dodaj do jabłek, wsyp orzechy, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Formę posmaruj tłuszczem i posyp mąką, nałóż masę.
  • Piecz w temperaturze 190 st. C (z termoobiegiem: 170 st. C) przez 1 godzinę i 20 minut. W połowie pieczenia formę przykryj folią aluminiową.
  • Upieczone ciasto zostaw w formie na 20 minut, po czym wyłóż na kratkę, aby całkowicie ostygło.
Anna Ptaszyńska
więcej