Prosty krem do tortu: szybki przepis na lekki krem do dekoracji tortów z 3 składników

2021-11-04 15:29

Czy krem do tortu można przygotować w 10 minut? Tak! Na dodatek ten prosty krem do tortu jest pyszny i lekki jak pianka. Krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem galaretki będzie puszysty, ale zwarty. Znakomicie nada się zarówno do przełożenia blatów tortu, jak i do dekoracji. W zależności od tego, jaka galaretka zostanie użyta do jego przygotowania, można również uzyskać różne kolory masy, co daje duże możliwości dekoracyjne.

Prosty krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Efektowny i apetyczny krem do tortu nie jest trudny do przygotowania
średni
20 min
4

Jak uzyskać różne kolory kremu?

Jeśli chcesz uzyskać biały krem użyj galaretki przezroczystej. Wiśniowa lub truskawkowa ubarwi krem na różowo, cytrynowa da żółty krem, a ta o smaku kiwi lub agrestu - zielony.

Domowe słodkości

Jesteś kreatywnym domowym cukiernikiem? Cukiernictwo cię pasjonuje? Te przepisy są właśnie dla ciebie! 

Polecamy przepisy na: 

Uniwersalny biszkopt tortowy, idealny do tortów     

Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy

Biszkopt białkowy z makiem

Szukasz przepisu na krem? Polecamy sprawdzone receptury: 

Krem budyniowy do tortu - przepis na krem z masłem 

Krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów

Krem maślany do dekoracji tortów i babeczek: przepis podstawowy

Krem tortowy z cappuccino w proszku

Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu?

Nie tylko torty

Wielbicielom domowych słodkości polecamy więcej wypróbowanych przepisów na ciasta z kremem:

Rolada z bananami i bitą śmietaną

Ciasto coca-cola z kremem

Kremówki papieskie - najlepszy przepis

SKŁADNIKI

  • 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 torebka galaretki owocowej
  • 50 ml wrzącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy ubić śmietanę, uważając aby jej nie „przebić”. Zbyt długie ubijanie śmietany spraw, że się ona zwarzy. potem można z niej już tylko zrobić masło na krem maślany.
  • Do szklanki wsypać galaretkę i zalać 45-50 ml wrzącej wody (uwaga, w przepisie na torebce wymagane jest 500 ml, ale potrzebujemy znacznie mniej ponieważ docelowo objętość uzupełnimy bitą śmietaną).
  • Należy dokładnie wymieszać galaretkę, żeby rozpuściły się drobinki cukru i żelatyny. To bardzo ważne, aby krem był dość zwarty, gładki i jednolity. 
  • Galaretkę należy ostudzić, ale powinna być lekko ciepła, kiedy dodamy ją do ubitej śmietany. Całość przez chwilkę miksujemy lub mieszamy rózgą i gotowe.
  • Jeśli okaże się, że galaretka była za ciepła i śmietana stanie się wodnista, nie należy panikować. Wystarczy na chwilę włożyć śmietanę do lodówki, a po kilkunastu minutach wyjąć i ubijać przez chwilkę jeszcze raz.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Magdalena Chajko