Prosty krem do tortu: szybki przepis na lekki krem do dekoracji tortów z 3 składników

Magdalena Chajko
Prosty krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów
Autor: Shutterstock Efektowny i apetyczny krem do tortu nie jest trudny do przygotowania
średni
20 min
4

Czy krem do tortu można przygotować w 10 minut? Tak! Na dodatek ten prosty krem do tortu jest pyszny i lekki jak pianka. Krem na bazie bitej śmietany z dodatkiem galaretki będzie puszysty, ale zwarty. Znakomicie nada się zarówno do przełożenia blatów tortu, jak i do dekoracji. W zależności od tego, jaka galaretka zostanie użyta do jego przygotowania, można również uzyskać różne kolory masy, co daje duże możliwości dekoracyjne.

Jak uzyskać różne kolory kremu?

Jeśli chcesz uzyskać biały krem użyj galaretki przezroczystej. Wiśniowa lub truskawkowa ubarwi krem na różowo, cytrynowa da żółty krem, a ta o smaku kiwi lub agrestu - zielony.

Domowe słodkości

Jesteś kreatywnym domowym cukiernikiem? Cukiernictwo cię pasjonuje? Te przepisy są właśnie dla ciebie! 

Polecamy przepisy na: 

Uniwersalny biszkopt tortowy, idealny do tortów     

Biszkopt tortowy oszczędny: przepis na łatwy i tani biszkopt proszkowy

Biszkopt białkowy z makiem

Szukasz przepisu na krem? Polecamy sprawdzone receptury: 

Krem budyniowy do tortu - przepis na krem z masłem 

Krem do tortu: przepis na szybki, pyszny i lekki krem do dekoracji tortów

Krem maślany do dekoracji tortów i babeczek: przepis podstawowy

Krem tortowy z cappuccino w proszku

Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu?

Nie tylko torty

Wielbicielom domowych słodkości polecamy więcej wypróbowanych przepisów na ciasta z kremem:

Rolada z bananami i bitą śmietaną

Ciasto coca-cola z kremem

Kremówki papieskie - najlepszy przepis

SKŁADNIKI

  • 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 torebka galaretki owocowej
  • 50 ml wrzącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw należy ubić śmietanę, uważając aby jej nie „przebić”. Zbyt długie ubijanie śmietany spraw, że się ona zwarzy. potem można z niej już tylko zrobić masło na krem maślany.
  • Do szklanki wsypać galaretkę i zalać 45-50 ml wrzącej wody (uwaga, w przepisie na torebce wymagane jest 500 ml, ale potrzebujemy znacznie mniej ponieważ docelowo objętość uzupełnimy bitą śmietaną).
  • Należy dokładnie wymieszać galaretkę, żeby rozpuściły się drobinki cukru i żelatyny. To bardzo ważne, aby krem był dość zwarty, gładki i jednolity. 
  • Galaretkę należy ostudzić, ale powinna być lekko ciepła, kiedy dodamy ją do ubitej śmietany. Całość przez chwilkę miksujemy lub mieszamy rózgą i gotowe.
  • Jeśli okaże się, że galaretka była za ciepła i śmietana stanie się wodnista, nie należy panikować. Wystarczy na chwilę włożyć śmietanę do lodówki, a po kilkunastu minutach wyjąć i ubijać przez chwilkę jeszcze raz.
Magdalena Chajko