Pascha z serka homogenizowanego: podajemy łatwy przepis

pascha-wielkanocna-z-serka-homogenizowanego.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna, słodka i sycąca - warto pamiętać o przygotowaniu paschy na Wielkanoc
łatwy
20 min
4

Co prawda pascha, jako jeden ze smakołyków wielkanocnego stołu nie jest już taka popularna jak kiedyś, ale tradycji nigdy za dużo. Tym bardziej, że można ją przyrządzić całkiem szybko. Proponujemy przepis na paschę z serka homogenizowanego.

Polecamy także:

Klasyczna pascha - delikatna i aksamitna

Pascha wielkanocna inspirowana przepisem Magdy Gessler

Tradycyjna pascha wielkanocna z twarogu

Dietetyczna pascha wielkanocna

 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka ucieramy z cukrem i masłem do białości. Mocno podgrzewamy śmietanę (ale nie zagotowujemy) z wrzuconą do niej wanilią (laskę przecinamy i wybieramy miąższ, twarde części też można wrzucić, ale trzeba je potem wyjąć).
  • Do masy dodajemy serek i bakalie, dobrze mieszamy. Całość wykładamy do sitka wyłożonego serwetką i czekamy, aż spłynie serwatka.
  • Masę można uformować w tortownicy lub w kształt tradycyjnej piramidki, a następnie udekorować, np. skórką pomarańczową, rodzynkami czy migdałami. Najlepiej wygląda saute, gdy bakalie delikatnie prześwitują z białej masy.
  • Paschę wstawiamy na noc do lodówki.