Pascha wielkanocna inspirowana przepisem Magdy Gessler

Pascha wielkanocna inspirowana przepisem Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pascha to tradycyjny deser wielkanocny

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pascha to tradycyjny deser przygotowywany na Wielkanoc. Przepis na paschę Magdy Gessler jest bardzo łatwy, szybki i smaczny. Restauratorka zdradziła, jak zrobić pyszną paschę wielkanocną.

Polecamy też: Klasyczna pascha - delikatna i aksamitna, Dietetyczna pascha wielkanocna, Wytrawna pascha wielkanocna

Składniki

  • 1 kg białego sera

  • 100 g orzechów włoskich

  • 250 g rodzynek

  • herbata z rumem (do gotowania rodzynek)

  • 250 g masła

  • 250 g cukru pudru z wanilią

  • 10 żółtek

  • skórka z cytryny

  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser należy zmielić trzy razy. Rodzynki ugotować w herbacie z rumem i posiekać orzechy. Następnie dodać te składniki wraz ze skórką pomarańczową i cytrynową do sera.

  • Cukier puder z wanilią utrzeć z żółtkami i masłem. Delikatnie dodać ser z bakaliami, wymieszać i wyłożyć na lnianą serwetę. Zawinąć, przycisnąć i odsączyć.

  • Schłodzić w lodówce i podawać następnego dnia.

Dobrej jakości składniki to podstawa!

Podstawą dobrej paschy są dobrej jakości składniki, zwłaszcza świeży biały ser. Warto wiedzieć, jaki twaróg wybrać. Warto zmielić go samodzielnie, a gotowego twarogu z wiaderka używać w ostateczności. Orzechy włoskie muszą być dobrej jakości i właściwie przechowywane - zjełczałe zepsują smak deseru.

Ocena: 3,5