Tradycyjna pascha wielkanocna z twarogu - sprawdzony przepis

2022-03-28
Tradycyjna pascha wielkanocna z twarogu - sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock.com Tradycyjna pascha wielkanocna z twarogu - sprawdzony przepis
łatwy
45 min
4

Pascha wielkanocna to deser, który obok babki wielkanocnej, powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Tradycyjna pascha wielkanocna jest bardzo słodka, przygotowuje się ją z twarogu, masła, mleka lub śmietany. Bakalie można dodać według upodobań.

Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

SKŁADNIKI

  • 1 kg tłustego białego sera
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany 30 proc.
  • 3 żółtka
  • 3 jaja
  • szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksować ser z jajami, żółtkami, masłem i śmietaną. Przełożyć do garnka. Ciągle mieszać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki gotowania.
  • Schłodzić - najlepiej gwałtownie, utrzeć z cukrem, dodając na końcu bakalie.
  • Sitko wyłożyć gazą, nałożyć masę, obciążyć z góry i pozostawić na 12 godzin w chłodzie do odciśnięcia serwatki. Można zrobić jedną paschę na dużym sitku lub durszlaku bądź kilka mniejszych.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe