Dietetyczna pascha wielkanocna: odchudzony przepis na paschę

Dietetyczna pascha wielkanocna: odchudzony przepis na paschę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pascha wielkanocna w wersji light ma o wiele mniej kalorii niż ta tradycyjna

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pascha wielkanocna dietetyczna to najlepszy prezent, jaki możesz sprawić sobie na Wielkanoc. Pascha w wersji light pozwoli ci bowiem odejść od stołu z czystym sumieniem. Po takim deserze na pewno nie przytyjesz.

Składniki

  • 300 gram serka homogenizowanego naturalnego
  • 1 łyżka stołowa żelatyny
  • pół laski wanilii
  • 25 gram rodzynek
  • 25 gram migdałów
  • 25 gram suszonych moreli
  • skórka pomarańczy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę namocz w 25 ml gorącej wody i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia.

  • Z przekrojonej laski wanilii wydłub czarne ziarenka. Następnie posiekaj bakalie. Całość wsyp do serka homogenizowanego i dokładnie wymieszaj. Do tak powstałej masy dodaj żelatynę.

  • Szklaną miseczkę wyłóż gazą. Na jej dno możesz wsypać trochę ulubionych bakalii. Następnie całą miseczkę wypełnij przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

  • Kiedy wyjmiesz paschę z lodówki, przykryj ją talerzykiem, odwróć do góry dnem i zdejmij miseczkę. Gotową paschę udekoruj owocami, bakaliami i startą skórką pomarańczy.