Babka wielkanocna dwukolorowa - przepis na efektowne ciasto na Wielkanoc
2021-03-29
średni
70 min
4
Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnej babki. A może w tym roku przygotujesz oryginalną babkę wielkanocną dwukolorową? Mamy przepis, który na pewno Cię zainspiruje.
Dwukolorowa babka
Prawie każdy zna smak tradycyjnej, piaskowej babki wielkanocnej. Jednak wszystko się zmienia i my proponujemy Wam w tym roku zrobić oryginalną babkę wielkanocną w dwóch kolorach. Na pewno będzie to ciekawe urozmaicenie na wielkanocnym stole.
Polecamy także:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Sernik na święta - 20 przepisów na sernik
SKŁADNIKI
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag masła
- 30 dag cukru
- 4 jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełna szklanka mleka
- aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- Opcjonalnie:
- gotowa polewa z białej czekolady
- posypka czekoladowa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodawaj po trochu masło i dalej ucieraj.
- Mąki i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do masy żółtkowo-maślanej. Wszystkie składniki ucieraj, póki nie powstanie puszysta masa. Pod koniec wlej mleko i aromat waniliowy.
- Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowanym wcześniej ciastem. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą przełóż 2/3 ciasta. Pozostałą część dokładnie wymieszaj z kakao i wylej na wierzch jasnego ciasta.
- Babkę wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w 160
o C. Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmij babkę wielkanocną z formy i oblej polewą z czekolady. Na koniec udekoruj ciasto posypką czekoladową.