Babka wielkanocna dwukolorowa - przepis na efektowne ciasto na Wielkanoc

Babka wielkanocna dwukolorowa - przepis na efektowne ciasto na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Babka wielkanocna dwukolorowa - waniliowo-czekoladowa.
średni
70 min
4

Nikt nie wyobraża sobie Wielkanocy bez tradycyjnej babki. A może w tym roku przygotujesz oryginalną babkę wielkanocną dwukolorową? Mamy przepis, który na pewno Cię zainspiruje.

Dwukolorowa babka

Prawie każdy zna smak tradycyjnej, piaskowej babki wielkanocnej. Jednak wszystko się zmienia i my proponujemy Wam w tym roku zrobić oryginalną babkę wielkanocną w dwóch kolorach. Na pewno będzie to ciekawe urozmaicenie na wielkanocnym stole.

Polecamy także:

Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Sernik na święta - 20 przepisów na sernik

SKŁADNIKI

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 4 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka mleka
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  •  
  • Opcjonalnie:
  • gotowa polewa z białej czekolady
  • posypka czekoladowa do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodawaj po trochu masło i dalej ucieraj.
  • Mąki i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do masy żółtkowo-maślanej. Wszystkie składniki ucieraj, póki nie powstanie puszysta masa. Pod koniec wlej mleko i aromat waniliowy.
  • Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowanym wcześniej ciastem. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą przełóż 2/3 ciasta. Pozostałą część dokładnie wymieszaj z kakao i wylej na wierzch jasnego ciasta.
  • Babkę wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut w 160oC. Po upieczeniu i ostygnięciu wyjmij babkę wielkanocną z formy i oblej polewą z czekolady. Na koniec udekoruj ciasto posypką czekoladową.