Chrzan z majonezem i śmietaną - przepis na Wielkanoc [WIDEO]
Babka piaskowa wielkanocna - puszysta i delikatna baba ucierana

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Babka piaskowa wielkanocna jest puszysta i delikatna.
Ocena: 4,5
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Ucierana babka piaskowa to tradycyjne ciasto wielkanocne. Pamiętajmy, że aby babka piaskowa się udała, należy ją ucierać ręcznie w makutrze. Tak robiły nasze babcie, dzięki czemu wychodziła puszysta i delikatna. Jak zrobić wielkanocną babkę piaskową?
Składniki
½ kostki masła
150 g cukru drobnego
100 g mąki
4 jaja
100 g mąki ziemniaczanej
½ torebki proszku do pieczenia
około 3 łyżek śmietany 22%
½ laski wanilii
skórka z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Do dużej miski wkładamy pokrojone masło i ucieramy specjalną łyżką.
W trakcie dodajemy po trochu cukier i wciąż ucieramy do momentu, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i również porcjami dodajemy do masy, ciągle ucierając.
Dodajemy wanilię wydrążoną z laski i śmietanę. Masę ucieramy około ½ godziny!
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Na koniec dodajemy otartą skórkę z połowy cytryny.
Całość wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170°C przez około 40 minut.
Po upieczeniu babkę posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Babka piaskowa wielkanocna
Babka piaskowa to obok sernika najbardziej popularne ciasto wielkanocne. Ta zrobiona samemu w domu jest bez konserwantów i o niebo lepsza od kupnej babki. Babka piaskowa ucierana ręcznie będzie jeszcze smaczniejsza. Wiec jeśli masz nieco czasu i chęci polecamy przygotować ją samodzielnie, według tradycyjnego przepisu naszych babć.
Polecamy także:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków