Obłędny deser i doskonały dodatek do słodkich wypieków. Ten gęsty krem karmelowy to poezja smaku

domowy krem karmelowy
Autor: Shutterstock Na deser i do ciasta. Ten aksamitny krem karmelowy jest niezastąpiony.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kto lubi karmel, na pewno zakocha się w tym doskonałym kremie. To pyszny deser, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do tortów i ciast przekładanych kremem. Przygotowanie kremu karmelowego nie jest tak trudne, a efekt smakowy zachwyca. Oto prosty i szybki przepis na najlepszy krem o smaku karmelu.

Z czego zrobić krem karmelowy?

Krem karmelowy smakuje przepysznie. Do jego przygotowania wykorzystuje się kilka składników, które są do kupienia w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, więc krem o smaku karmelu można robić na każdą okazję bez względu na pogodę za oknem.

Lista składników potrzebnych do zrobienia tego obłędnego deseru jest krótka. W jakie więc produkty należy się zaopatrzyć, aby zrobić domowy krem karmelowy?

Jak zrobić karmelowy krem?

Przepyszny i gęsty krem o smaku karmelu nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Ten słodki przysmak uda się pod jednym warunkiem. Należy postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku. Warto pamiętać, że zanim poda się krem na deser lub wykorzysta do ciasta, należy schłodzić go w lodówce.

Przepis na doskonały pod każdym względem krem o smaku słodkiego karmelu nie jest skomplikowany. Jak go zrobić?

  • 1. krok – roztopienie obu cukrów w garnku lub na patelni z grubym dnem
  • 2. krok – połączenie karmelu ze śmietanką, a następnie mlekiem i wanilią
  • 3. krok – schłodzenie kremu karmelowego w lodówce

Jak podawać krem karmelowy?

Domowy krem karmelowy to pyszny deser. Świetnie smakuje podany w pucharkach. Można udekorować go bitą śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą, a zachwyci już samym wyglądem. Przygotowany według tego przepisu krem idealnie sprawdzi się jako dodatek do tortów i ciast przekładanych. Z takim zwieńczeniem każdy słodki wypiek będzie smakował wybornie. Krem można też wykorzystać jako nadzienie do babeczek.

SKŁADNIKI

  • 1,2 l mleka
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka lub na patelnię z grubym dnem wsypać biały i trzcinowy cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukry się roztopią i nabiorą bursztynowego koloru. Często mieszać lub potrząsać garnkiem, aby składniki się nie przypaliły.
  • Stopniowo wlewać śmietankę i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Wlać mleko i dokładnie wymieszać.
  • Laskę wanilii przekroić na pół i za pomocą noża zeskrobać ziarenka. Dodać do kremu razem z laską i wymieszać.
  • Gotować na średnim ogniu, często mieszając. Krem powinien zgęstnieć.
  • Z garnka wyjąć laskę wanilii. Gotowy krem karmelowy odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
  • Podawać na deser lub wykorzystać jako krem do tortów i ciast przekładanych.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Szulc-Górska
więcej