Najprostszy przepis na fit tiramisu. Prawie bez kalorii i gotowe w 5 minut
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Chociaż jego smak zniewala, jest prawdziwą bombą kaloryczną. Pyszne tiramisu można jednak jeść bez wyrzutów sumienia. Wystarczy, że przygotuje się je z nieoczywistych składników. Poznajcie łatwy przepis na fit tiramisu, które robi się w 5 minut.
Co zamiast serka mascarpone do tiramisu?
Serek mascarpone to jeden z głównych składników włoskiego deseru. Ma jednak mnóstwo kalorii i tłuszczu. Bez problemu można go jednak zastąpić. W tym sprawdzonym przepisie włoski serek mascarpone zastępuje islandzki jogurt skyr w waniliowym smaku. Skyr to zdrowy jogurt, który bogaty jest składniki odżywcze i żywe kultury bakterii. Jest niskokaloryczny, ma gęstą konsystencję i delikatny smak.
Z czego zrobić fit tiramisu?
Do przyrządzenia pysznego domowego fit tiramisu potrzebne są tylko cztery proste produkty. Wszystkie są w sklepach przez cały rok. Na liście składników nie ma białego cukru, ani jego zamiennika. Kremu nie przyrządza się z kalorycznego włoskiego serka mascarpone. W przepisie zabrakło też jajek i alkoholu. Z czego więc robi się fit tiramisu? Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty:
- jogurt islandzki skyr o smaku waniliowym
- podłużne biszkopty
- kawa rozpuszczalna
- kakao do posypania
Jak zrobić fit tiramisu?
Przepis na lekkie jak chmurka tiramisu jest prosty i nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Deser robi się w 5 minut, ale trzeba pamiętać, że należy go schłodzić w lodówce. Wszystkie składniki układa się warstwami w prostokątnej lub kwadratowej formie niedużych rozmiarów. Na dnie układa się biszkopty nasączone kawą rozpuszczalną i jogurt waniliowy skyr. Czynność powtarza się do wykorzystania składników, z czego ostatnią warstwą powinien być jogurt. Tak przygotowane dietetyczne tiramisu wstawia się do lodówki, a po schłodzeniu i przed podaniem wierzch posypuje się kakao.
W sezonie na świeże owoce fit tiramisu można podać z dodatkiem truskawek, malin czy borówek. W zimnie sprawdzą się owoce egzotyczne jak mango czy banany.
SKŁADNIKI
- 18 podłużnych biszkoptów
- 300 g jogurtu islandzkiego skyru waniliowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dno kwadratowej lub prostokątnej niedużej formy wyłożyć 1/3 biszkoptów i skropić zaparzoną kawą rozpuszczalną.
- Jogurt skyr podzielić na 3 równe części. Pierwszą część równomiernie wyłożyć na biszkopty.
- Ułożyć drugą warstwę z 1/3 biszkoptów, skropić kawą i wyłożyć drugą część jogurtu skyr.
- Na jogurcie ułożyć pozostałe biszkopty i skropić kawą. Przykryć pozostałym jogurtem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
- Przed podaniem wierzch posypać kakao.
- Podawać na deser