Najprostszy przepis na fit tiramisu. Prawie bez kalorii i gotowe w 5 minut

fit tiramisu
Autor: Shutterstock Fit tiramisu to włoski deser w pysznej dietetycznej odsłonie.
łatwy
5 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Chociaż jego smak zniewala, jest prawdziwą bombą kaloryczną. Pyszne tiramisu można jednak jeść bez wyrzutów sumienia. Wystarczy, że przygotuje się je z nieoczywistych składników. Poznajcie łatwy przepis na fit tiramisu, które robi się w 5 minut.

Co zamiast serka mascarpone do tiramisu?

Serek mascarpone to jeden z głównych składników włoskiego deseru. Ma jednak mnóstwo kalorii i tłuszczu. Bez problemu można go jednak zastąpić. W tym sprawdzonym przepisie włoski serek mascarpone zastępuje islandzki jogurt skyr w waniliowym smaku. Skyr to zdrowy jogurt, który bogaty jest składniki odżywcze i żywe kultury bakterii. Jest niskokaloryczny, ma gęstą konsystencję i delikatny smak.

Z czego zrobić fit tiramisu?

Do przyrządzenia pysznego domowego fit tiramisu potrzebne są tylko cztery proste produkty. Wszystkie są w sklepach przez cały rok. Na liście składników nie ma białego cukru, ani jego zamiennika. Kremu nie przyrządza się z kalorycznego włoskiego serka mascarpone. W przepisie zabrakło też jajek i alkoholu. Z czego więc robi się fit tiramisu? Na liście składników znalazły się tylko cztery produkty:

  • jogurt islandzki skyr o smaku waniliowym
  • podłużne biszkopty
  • kawa rozpuszczalna
  • kakao do posypania

Jak zrobić fit tiramisu?

Przepis na lekkie jak chmurka tiramisu jest prosty i nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Deser robi się w 5 minut, ale trzeba pamiętać, że należy go schłodzić w lodówce. Wszystkie składniki układa się warstwami w prostokątnej lub kwadratowej formie niedużych rozmiarów. Na dnie układa się biszkopty nasączone kawą rozpuszczalną i jogurt waniliowy skyr. Czynność powtarza się do wykorzystania składników, z czego ostatnią warstwą powinien być jogurt. Tak przygotowane dietetyczne tiramisu wstawia się do lodówki, a po schłodzeniu i przed podaniem wierzch posypuje się kakao.

W sezonie na świeże owoce fit tiramisu można podać z dodatkiem truskawek, malin czy borówek. W zimnie sprawdzą się owoce egzotyczne jak mango czy banany.

SKŁADNIKI

  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 300 g jogurtu islandzkiego skyru waniliowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dno kwadratowej lub prostokątnej niedużej formy wyłożyć 1/3 biszkoptów i skropić zaparzoną kawą rozpuszczalną.
  • Jogurt skyr podzielić na 3 równe części. Pierwszą część równomiernie wyłożyć na biszkopty.
  • Ułożyć drugą warstwę z 1/3 biszkoptów, skropić kawą i wyłożyć drugą część jogurtu skyr.
  • Na jogurcie ułożyć pozostałe biszkopty i skropić kawą. Przykryć pozostałym jogurtem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem wierzch posypać kakao.
  • Podawać na deser
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej