Kawa rozpuszczalna: jak powstaje? Którą wybrać? Czy jest zdrowa?

2017-07-19 15:08

Kawę rozpuszczalną wprowadzono na rynek dopiero w latach 50. XX wieku. Nie należy do najzdrowszych napojów. Kawa jednak kawie nierówna. Sprawdź, jak powstaje kawa rozpuszczalna różnych typów i który z nich najlepiej wybrać. Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy

kawa-rozpuszczalna-jak-powstaje-dlaczego-jest-szkodliwa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kawa rozpuszczalna to nic dobrego, ale ta w kryształkach okazuje się nieco wartościowszym produktem niż kawa rozpuszczalna granulowana czy ta w proszku

Spis treści

  1. Proces powstawania kawy rozpuszczalnej
  2. Kawa rozpuszczalna a zdrowie
  3. Najlepsza kawa rozpuszczalna - jaką wybrać?
Coffee time is anytime? Jak zaparzyć taką kawę?
Pytanie 1 z 10
Espresso to
Kawa

Kawa naturalna jest po prostu prażona. Nie zawiera więc żadnych dodatków, polepszaczy smaku ani konserwantów. Pijąc ją, nie dostarczamy sobie barwników, zagęszczaczy ani innych szkodzących zdrowiu substancji. Na tym kończą się jej zalety. 

Proces powstawania kawy rozpuszczalnej

Kawę rozpuszczalną produkuje się dwoma sposobami. Pierwszy to liofilizacja, czyli suszenie przez wymrożenie. Na czym polega? Najpierw prażone, zmielone ziarna kawy parzy się w ogromnych zbiornikach, otrzymując skoncentrowany wywar. Poddaje się go filtrowaniu, czyszczeniu, a na koniec suszy przez wymrażanie w temperaturze –40°C. Tworzą się wtedy kryształki lodu, które potem usuwane są z zamrożonych granulek.

Drugi sposób polega na suszeniu wywaru z kawy gorącym powietrzem. Podczas tego procesu woda wyparowuje, a w zbiorniku pozostaje tylko sucha, sproszkowana kawa.

>>> Kawa rozpuszczalna - skład. Co naprawdę się w niej znajduje? [kliknij!]

Kawa rozpuszczalna a zdrowie

Kawa rozpuszczalna złej jakości nie ma ani tak intensywnego aromatu, ani smaku jak kawa naturalna. Ponieważ do jej produkcji używa się kiepskiej jakości ziaren kawy. Co gorsza, może zawierać wiele szkodliwych dla zdrowia barwników, emulgatorów, stabilizatorów, a nawet utwardzonych olejów roślinnych. Może też zawierać duże ilości niklu, który spożywany w nadmiarze przyczynia się do powstawania alergii, nowotworów i uszkodzeń błon śluzowych. W kawie rozpuszczalnej znacznie częściej niż w mielonej znajduje się także produkowana przez pleśnie ochratoksyna, czyli substancja, która zakłóca pracę nerek i działa rakotwórczo.

Dlatego należy wybierać kawę rozpuszczalną dobrej jakości. Pakowaną przez producenta, a nie przepakowywaną. Uchroni nas to przed pleśniami.  Proces liofilizacji kawy nie wymaga dodawania żadnych dodatków. Wybierajmy zatem kawę z oznaczonym składem 100% kawy. 

Najlepsza kawa rozpuszczalna - jaką wybrać?

Jeśli decydujesz się na kawę rozpuszczalną, kupuj raczej tę w kryształkach - nie w granulkach ani w proszku. Co prawda nie przysłuży się ona specjalnie Twojemu zdrowiu, ale przynajmniej zadowoli podniebienie (suszenie przez wymrażanie mniej niszczy smak i zapach niż suszenie gorącym powietrzem).

I jeszcze jedno: przed zakupem kawy rozpuszczalnej koniecznie przeczytaj etykietkę. Skład tego napoju może Cię bowiem zaskoczyć. Bywa, i to wcale nierzadko, że kawa rozpuszczalna zawiera w sobie tylko 20 proc. kawy. Jeszcze mniej jej mają kawy w saszetkach – napoje typu trzy w jednym.