Malinowy krem maślany. Z tym składnikiem wyjdzie obłędnie

malinowy krem maślany
Autor: Shutterstock Malinowy krem maślany to idealny dodatek z 3 składników do tortów i babeczek.
łatwy
15 min
1

Dieta bezglutenowa

Pyszny i aksamitny krem maślany z dodatkiem malin jest doskonałym dodatkiem do tortów, babeczek i innych słodkich wypieków. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki, które są w sklepach przez cały rok. Jeden z nich jest szczególnie ważny. Zobaczcie, jak zrobić malinowy krem maślany, który oczaruje pod każdym względem.

Z czego zrobić malinowy krem maślany?

Do przygotowania tego kremu w pięknym różowym kolorze potrzebne są zaledwie trzy składniki, które można kupić przez cały rok. Aby zrobić malinowy krem maślany, należy przygotować:

  • prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82% – nadaje puszystość i maślany smak; powinno być miękkie i jednocześnie chłodne;
  • słodzone mleko skondensowane – to właśnie ten składnik jest sekretem przepisu na krem malinowy; nadaje aksamitną konsystencję i słodycz; powinien mieć temperaturę pokojową;
  • maliny liofilizowane – zmielone na puder idealnie łączą się z pozostałymi składnikami; dzięki nim krem można robić przez cały rok.

Jak zrobić malinowy krem maślany?

Pierwszym krokiem jest ubicie masła. Kiedy zamieni się w jasną i puszystą masę, delikatnie wlewa się mleko skondensowane i ubija, aż składniki się połączą. Na koniec dodaje się zmielone liofilizowane maliny. Po zmieleniu powinny zamienić się w puder. Jeżeli wyczuwalne są grudki, proszek można przesiać przez bardzo drobne sitko. Wszystkie trzy składniki należy ubijać jeszcze około minuty do dwóch. W tym czasie powstanie aksamitny krem w pięknym różowym kolorze.

Jak przechowywać malinowy krem maślany?

Krem zachowuje świeżość do trzech dni, ale należy przechowywać go w lodówce. Zanim wykorzysta się go do dekoracji tortu lub babeczek, warto wyjąć go wcześniej z lodówki i odstawić, aby nabrał temperatury pokojowej. Następnie malinowy krem należy krótko zmiksować. Dzięki temu ponownie nabierze puszystej konsystencji.

Dodatkową zaletą malinowego kremu maślanego jest to, że można go zamrozić i w ten sposób przechowywać nawet do trzech miesięcy. Po rozmrożeniu trzeba go krótko zmiksować i wykorzystać do tortu, babeczek lub innych słodkich wypieków z kremem.

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 25 g malin liofilizowanych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny zmielić na puder. Dodatkowo można przesiać je przez drobne sitko.
  • Masło ubić na jasną i puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i cały czas ubijając, wąskim strumieniem wlewać mleko skondensowane.
  • Zwiększyć obroty i miksować, aż powstanie puszysty krem.
  • Wsypać zmielone maliny i miksować, aż składniki się połączą i powstanie gładki krem.
  • Używać do dekoracji tortów, babeczek i innych słodkich wypieków.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szulc-Górska
więcej