Lody ze szparagów. Mało oczywiste połączenie składników i przepyszny smak

lody ze szparagów
Autor: Shutterstock Lody ze szparagów to łatwy przepis na pyszny zielony deser lodowy.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Szparagi to pyszne i zdrowe warzywa. Są doskonałym składnikiem wielu smakowitych dań. Mało kto wie, że ze szparagów można zrobić obłędne domowe lody. Ten niecodzienny deser zaskoczy łatwością przygotowania i nietuzinkowym smakiem. Zobaczcie, jak zrobić lody szparagowe.

Jak zrobić lody ze szparagów?

Najpierw należy ugotować szparagi, ostudzić i pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie miksuje się je blenderem ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Masę należy schodzić, a po godzinie ponownie zmiksować. Powinna być dobrze napowietrzona, gęsta i gładka. Na koniec wsypuje się czekoladowe chipsy i miesza. Masę przelewa się do większego pojemnika i wstawia do zamrażarki. Po kilku godzinach mrożenia pyszne domowe lody szparagowe są gotowe.

Przepis na lody ze szparagów

  • To prosty deser lodowy z dodatkiem zielonych szparagów. Przepis na lody szparagowe krąży po świecie od stek lat. Lodami z dodatkiem szparagów zajadano się już w czasach panowania angielskiej królowej Wiktorii.
  • Przygotowanie lodów nie zajmuje dużo czasu. Trzeba jedynie poczekać, aż lody ze szparagów zamrożą się.
  • Na liście składników są cztery trzy produkty. To przygotowania lodów potrzebne są zielone szparagi, kremówka, czekoladowe chipsy oraz cukier puder.
  • Szparagi powinny być jak jak świeższe i młode.
  • Do lodów najlepsza będzie śmietana kremówka o zawartości tłuszczu minimum 30 proc. Dzięki temu deser będzie miał kremową konsystencję.

Kiedy podawać lody ze szparagów?

Ten oryginalny deser sprawdzi się, kiedy sezon na szparagi jest w pełni. Sezonowe lody pysznie smakują w ciepłe dni. Są lekkie i orzeźwiające. Można podać je na deser po rodzinnym obiedzie. Na pewno zaskoczą bliskich smakiem.

Jak podawać lody ze szparagów?

Najprostszym sposobem na podanie tego lodowego deseru są pucharki. Porcje można też zaserwować w wafelkach lub miseczkach. Lody można udekorować polewami, sosami oraz konfiturami. Ciekawym dodatkiem są też pokruszone małe bezy lub herbatniki. Uzupełnieniem mogą być kolorowe posypki, starta gorzka czekolada, świeże owoce oraz listki mięty.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki czekoladowych chipsów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i pozbawione zdrewniałych końców szparagi ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Szparagi zblendować ze śmietanką i cukrem pudrem na gładką masę. Wstawić do lodówki na godzinę.
  • Wyjąć z lodówki i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Masa powinna być gładka i gęsta. Wsypać czekoladowe chipsy i wymieszać.
  • Przełożyć do pojemnika lub foremek do lodów i wstawić do zamrażarki.
  • Podawać na deser.
Najłatwiejsze waniliowe lody domowe
Anna Szulc-Górska
więcej