Gofry dyniowe będą hitem. Prosty przepis na chrupiącą przekąskę z puree dyniowego

gofry dyniowe
Autor: Shutterstock Gofry dyniowe, czyli co zrobić z puree dyniowego.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Gofry dyniowe to kulinarny hit tegorocznej jesieni. Mają przyjemny aromat, słodki smak i piękny kolor. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności. Zobaczcie, jak zrobić gofry dyniowe, które urzekną smakiem od pierwszego gryza.

Gofry dyniowe – składniki

Lista składników, które wykorzystuje się do zrobienia domowych gofrów dyniowych, może wydać się długa. Jednak wszystkie produkty są łatwo dostępne. Z czego więc zrobić gofry w obłędnym pomarańczowym kolorze? Potrzebne składniki to:

  • puree z dyni
  • mąka pszenna i proszek do pieczenia
  • mleko
  • gazowana woda
  • masło
  • jajka
  • przyprawy – cukier, cynamon, gałka muszkatołowa, sól

Jak zrobić gofry dyniowe?

Przepis na pyszne domowe gofry z pulpy dyniowej jest łatwy. Gofry najlepsze są właśnie teraz, kiedy pomarańczowe dynie piętrzą się na bazarowych straganach. Do miski przekłada się wszystkie składniki, czyli mąkę pszenną, puree dyniowe, żółtka, masło, gazowaną wodę, mleko oraz przyprawy. Składniki można wymieszać drewnianą łyżką lub je zmiksować. Powstałe ciasto odstawia się na kwadrans, aby odpoczęło. Kolejnym krokiem jest ubicie białek. Piana powinna być sztywna. Należy delikatnie wymieszać ją z ciastem. Dzięki temu gofry będą puszyste. Następnie ciasto nakłada się na mocno rozgrzaną gofrownicę i piecze, aż staną się złote.

Z czym podawać gofry dyniowe?

Gofry z puree dyniowym świetnie smakują same lub oprószone cukrem pudrem, ale można je wzbogacić innymi składnikami. Upieczone gofry można podać z naturalnym lub greckim jogurtem. Świetnie smakują z bitą śmietaną lub kulką domowych lodów. Smakowicie łączą się z miodem i syropem klonowym. Do gofrów z dyni pasują też świeże owoce. Porcje można udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleka
  • 150 g puree z dyni
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać wodę i mleko. Dodać puree z dyni, roztopione masło i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wymieszać lub zmiksować, tak aby nie było grudek. Ciasto odstawić na 15 minut.
  • Białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
  • Porcje ciasta smażyć na mocno rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
  • Podawać na ciepło lub po ostygnięciu z jogurtem, orzechami, miodem lub oprószone cukrem pudrem.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej