Biorę te 3 składniki i w kilka minut mam pyszne lody. Zachwycają smakiem i orzeźwiają

domowe lody orzechowe
Autor: Shutterstock Najlepsze lody orzechowe zrobisz z 3 składników. Smakują lepiej niż z drogiej lodziarni.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić dobre lody domowym sposobem? Wystarczy sprawdzony i prosty przepis, który znajdziecie poniżej. Obłędne domowe lody orzechowe przygotowuje się w kilka minut z trzech popularnych składników, które są zawsze w sklepach. To doskonały deser na lato, który zaskoczy mega orzechowym smakiem i ochłodzi podczas upałów. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na domowe lody orzechowe.

Domowe lody orzechowe – składniki

Pyszne domowe lody w orzechowym smaku przygotowuje się tylko z trzech składników. Produkty są łatwo dostępne i można je kupić nawet w mniejszych i większych sklepach. Na liście składników znalazła się więc śmietanka kremówka, mleko skondensowane i masło orzechowe.

Najlepsza do domowych lodów orzechowych jest śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu minimum 30 proc. Na etykiecie powinna zawierać informację, że można ją ubijać i nadaje się do deserów. Śmietankę do lodów należy mocno schłodzić. Dzięki temu będzie łatwiej się ubijać.

Dodatek mleka skondensowanego sprawia, że domowe lody orzechowe zyskują doskonałą aksamitną konsystencję i słodki smak. Masy nie trzeba już dosładzać.

Swój obłędny smak domowe lody zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Można wykorzystać masło z orzechów laskowych, włoskich czy nerkowców. Lody wzbogacą też zmielone orzechy, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia tego letniego deseru. Gęste masło orzechowe warto lekko podgrzać i odstawić do ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić lody z masła orzechowego?

Przepis na domowe lody orzechowe z trzech składników nie jest skomplikowany. Przygotowanie masy nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Składniki wystarczy połączyć w odpowiedniej kolejności, przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Powinny spędzić w niej przynajmniej pięć godzin, a najlepiej całą noc. Do przygotowania lodów nie używa się maszynki. Przyda się mikser, duża miska i łyżka do mieszania.

  • 1. krok – ubicie śmietanki
  • 2. krok – wymieszanie śmietanki z mlekiem skondensowanym
  • 3. krok – połączenie składników z masłem orzechowym
  • 4. krok – wstawienie domowych lodów orzechowych do zamrażarki

Jak podawać domowe lody orzechowe?

To najłatwiejszy przepis na pyszne domowe lody orzechowe, które robi się z trzech produktów. Jednak krótka lista składników i łatwe przygotowanie to nie wszystkie ich zalety. Lody orzechowe to pomysł na pyszny deser w lecie, kiedy temperatury sięgają zenitu. Lody doskonale orzeźwiają i ochładzają. Można wykorzystać je też do innych deserów i ciast lodowych.

Porcje domowych lodów orzechowych z trzech składników można podać w miseczkach, pucharkach lub wafelkach. Warto dodatkowo udekorować je zmielonymi orzechami, polewą czekoladową lub listkami mięty. Sprawdzą się też świeże owoce i bita śmietana.

SKŁADNIKI

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 ml mleka skondensowanego
  • 50 g masła orzechowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę ubić sztywno.
  • Do ubitej śmietanki stopniowo wlewać mleko skondensowane i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Dodać masło orzechowe. Delikatnie i dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności i mrożenia.
  • Wstawić do zamrażarki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem wyjąć 15 minut wcześniej, aby łatwiej można było je nakładać.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Najłatwiejsze waniliowe lody domowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej