Zapiekanka z pstrągiem łososiowym. Ryba pod ziemniaczaną chmurką w efektownym wydaniu

zapiekanka z pstrągiem łososiowym
Autor: Shutterstock Zapiekanka z rybą to prosty przepis na pyszny rodzinny obiad.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Zapiekanka z pstrągiem łososiowym to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie tego rybnego dania nie należy do skomplikowanych. Zapiekana ryba pod ziemniaczanym puree prezentuje się apetycznie i na pewno szybko zyska wierne grono fanów. Oto łatwy przepis na zapiekankę z pstrągiem łososiowym.

Przepis na zapiekankę z pstrągiem łososiowym

  • Przepis na to danie obiadowe jest łatwy i sprawdzony. Kilka kroków i super sycący posiłek jest gotowy.
  • Czas przygotowania obiadu z rybą w roli głównej wynosi około godziny. Połowa to czas pieczenia.
  • Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
  • Do zapiekanki można wykorzystać resztki. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
  • Zapiekankę wzbogaci dodatek innych warzyw. Sprawdzą się plasterki cukinii, marchewki czy kawałki selera naciowego.
  • Natkę pietruszki zastąpi koperek lub szczypiorek.

Z czym podawać zapiekankę z pstrągiem łososiowym?

Zapiekanka z pstrągiem łososiowym jest pyszna, ale warto zaserwować do niej chrupiącą surówkę. Sprawdzą się takie przysmaki jak:

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 1 wędzony pstrąg
  • 1 surowy pstrąg łososiowy
  • 4 ziemniaki
  • 100 g startego parmezanu
  • 100 g masła + do wysmarowania formy
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie i rozgnieść praską. Wlać mleko, wsypać starty parmezan, wbić jajko, dodać masło i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie puree.
  • Ryby pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć je w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Posypać posiekaną natką pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Na wierzch równomiernie wyłożyć ziemniaczane puree.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut, aż wierzch stanie się złoty.
  • Podawać od razu z chrupiącą surówką.
Ryby w diecie
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej