Zapiekanka z pstrągiem łososiowym. Ryba pod ziemniaczaną chmurką w efektownym wydaniu
2023-05-24
łatwy
60 min
4
Dieta wegetariańska
Zapiekanka z pstrągiem łososiowym to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie tego rybnego dania nie należy do skomplikowanych. Zapiekana ryba pod ziemniaczanym puree prezentuje się apetycznie i na pewno szybko zyska wierne grono fanów. Oto łatwy przepis na zapiekankę z pstrągiem łososiowym.
Przepis na zapiekankę z pstrągiem łososiowym
- Przepis na to danie obiadowe jest łatwy i sprawdzony. Kilka kroków i super sycący posiłek jest gotowy.
- Czas przygotowania obiadu z rybą w roli głównej wynosi około godziny. Połowa to czas pieczenia.
- Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok.
- Do zapiekanki można wykorzystać resztki. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
- Zapiekankę wzbogaci dodatek innych warzyw. Sprawdzą się plasterki cukinii, marchewki czy kawałki selera naciowego.
- Natkę pietruszki zastąpi koperek lub szczypiorek.
Z czym podawać zapiekankę z pstrągiem łososiowym?
Zapiekanka z pstrągiem łososiowym jest pyszna, ale warto zaserwować do niej chrupiącą surówkę. Sprawdzą się takie przysmaki jak:
- surówka z czerwonej kapusty jak u „Chińczyka”
- surówka piękności z selera i orzechów
- surówka z młodej kalarepy
- pikantna surówka z młodej marchwi i żółtego sera
- surówka z cykorii i daktyli
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 1 wędzony pstrąg
- 1 surowy pstrąg łososiowy
- 4 ziemniaki
- 100 g startego parmezanu
- 100 g masła + do wysmarowania formy
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie i rozgnieść praską. Wlać mleko, wsypać starty parmezan, wbić jajko, dodać masło i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie puree.
- Ryby pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć je w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Posypać posiekaną natką pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Na wierzch równomiernie wyłożyć ziemniaczane puree.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut, aż wierzch stanie się złoty.
- Podawać od razu z chrupiącą surówką.
Ryby w diecie