Surówka z młodej kalarepy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu surówka z młodej kalarepy to znakomity dodatek do każdego dania obiadowego.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 kalarepki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- kilka rzodkiewek
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy.
- Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do kalarepy.
- Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych warzyw.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, odstawiamy na pół godziny.
- Majonez mieszamy z jogurtem, koperkiem i szczypiorkiem, sos przyprawiamy majerankiem.
- Sosem zalewamy warzywa i dokładnie mieszamy.