Surówka z młodej kalarepy

2021-03-29
Surówka z młodej kalarepy
Autor: Shutterstock Surówka z młodej kalarepy jest lekka i świeża, w sam raz na upały.
łatwy
30 min
4

Smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu surówka z młodej kalarepy to znakomity dodatek do każdego dania obiadowego.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 kalarepki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • kilka rzodkiewek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy.
  • Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do kalarepy.
  • Rzodkiewki myjemy, ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych warzyw.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, odstawiamy na pół godziny.
  • Majonez mieszamy z jogurtem, koperkiem i szczypiorkiem, sos przyprawiamy majerankiem.
  • Sosem zalewamy warzywa i dokładnie mieszamy.