Sushi w całkowicie innej odsłonie. Ta zapiekanka podbiła internet

Sushi w całkowicie innej odsłonie. Ta zapiekanka podbiła internet
Autor: Shutterstock.com Sushi w całkowicie innej odsłonie. Ta zapiekanka podbiła internet
łatwy
15 min
10

Dieta bezglutenowa

Ta zapiekanka zachwyciła internautów. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest również prosta w przygotowaniu. Prosta zapiekanka sushi to nie bez powodu hit internatu. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje i pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli.

Zapiekanka sushi to hit internatu. Smakuje i wygląda obłędnie

Sushi, ale w formie zapiekanki? To nic trudnego. Ten przepis zalał internet i wcale nic w tym dziwnego. Jest prosty do przygotowania, smakuje wybornie i sprawdzi się nawet dla większej liczby osób. To wspaniały i szybki sposób na ciekawy posiłek dla całej rodzinie.

Sprawdzi się on również dla osób, które nie przepadają za sushi ze względu na surową rybę - tu jej nie znajdziemy. Do przygotowania tej zapiekanki możemy użyć surimi (czyli paluszków krabowych), świeżego i wędzonego łososia, świeżego tuńczyka lub z puszki oraz krewetek. Możliwości jest co niemiara.

Nasza zapiekanka wychodzi za każdym razem i smakuje obłędnie. W zaledwie kilku krokach możemy przygotować to wyborne danie, które sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Bez specjalistycznego sprzętu czy niezwykłych umiejętności.

Jeśli więc szukasz ciekawego pomysłu na obiad dla całej rodziny - ten sprawdzi się idealnie. Prostota w połączeniu z niebanalnym smakiem to perfekcyjny przepis, który po prostu gra. Lekko pikantny i pełen aromatów.

SKŁADNIKI

  • 400 g ryż do sushi
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki majonezu
  • ostry sos
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 400 g surimi albo łososia, albo tuńczyka
  • 1 awokado
  • 1 ogórek zielony
  • nori

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż do sushi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
  • W misce mieszamy ryż, cukier, ocet i sól,
  • Przekładamy mieszankę do naczynia żaroodpornego i mocno ubijamy.
  • Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy 10 minut.
  • W tym czasie mieszamy serek śmietanowy, ostry sos, majonez, sos sojowy i wybraną rybę.
  • Całość mieszamy do połączenia się składników.
  • Wykładamy na upieczony ryż i równamy.
  • Pieczemy około 15 minut.
  • Na wierzchu układany plasterki awokado i ogórka.
  • Kroimy na kawałki i podajemy na nori.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej