Gulasz z kiełbasy i papryki: łatwy przepis na pożywny obiad

Gulasz z kiełbasy i papryki: łatwy przepis na pożywny obiad
Autor: Shutterstock.com Patelnia pełna sycącego gulaszu z kiełbasy i papryki w sosie pomidorowym
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Gulasz z kiełbasy i papryki to obłędne danie jednogarnkowe w sosie pomidorowym. Pyszne i tak łatwe, że prościej już się nie da. Oto moim zdaniem najlepszy przepis na pożywny obiad w kilka minut. 

Jak zrobić gulasz z kiełbasy?

(Przewiń w dół, aby zobaczyć pełny przepis)

Oto jak zrobić krok po kroku ten prosty przepis na gulasz z kiełbasy i papryki:

  • Najpierw pokrój kiełbasę na plasterki. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę i smaż 4-6 minut.
  • W czasie, gdy kiełbasa się smaży oczyść papryki. Następnie pokrój je na kawałki. 
  • Cebulę przekrój na pół. Następnie pokrój ją na piórka, czyli na plasterki od "piętki" do szczytu. 
  • Na patelnię dodaj paprykę i cebulę. Smaż, aż cebula będzie szklista, a papryka nadal chrupka. 
  • Jeśli lubisz bardziej miękką paprykę to smaż nieco dłużej. 
  • Na koniec dodaj sos. Zagotuj potrawę. I to właściwie wszystko. Gotowe!

Sos do gulaszu z kiełbasy i papryki

Po prostu używam zwykłego sosu pomidorowego do makaronu. Kupuję gotowy sos do spaghetti lub inny. A jeśli takiego nie ma, to dodaję przecier pomidorowy z bazylią lub z czosnkiem. Można także dodać krojone pomidory z puszki. W tym przepisie gwiazdą jest kiełbasa i towarzysząca jej papryka.

Jaki rodzaj kiełbasy użyć?

Zazwyczaj używam kiełbasy wieprzowej. Jeśli chcę odchudzić danie, to kiełbasy z indyka. Można także użyć parówkowej lub serdelków. Parówki smażymy nieco krócej. Można również użyć mortadeli. 

Jaką paprykę wybrać?

Polecam różnokolorową paprykę. Nie tylko zdrowo jest mieszać kolory, ale każdy kolor ma nieco inny smak. Można użyć zwykłej papryki o grubych, mięsistych ściankach, jak i każdej innej. Może to być potrawa monochromatyczna, czyli jednokolorowa. 

Składniki na gulasz z kiełbasy

Oto składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu na gulasz z kiełbasy i papryki - to krótka lista składników, więc bardzo prosta!

  • Kiełbasa (osobiście lubię kiełbasę z indyka ma niższą kaloryczność)
  • Papryka czerwona, zielona i żółta
  • Cebule
  • Słoikowy sos pomidorowy, na przykład do spaghetti
  • czosnek
  • Czerwone płatki chili (opcjonalnie - dla podgrzania atmosfery)

Możesz dodać inne warzywa. Spróbuj eksperymentować z marchewką, kapustą, kalafiorem, cukinią, fasolką szparagową i nie tylko. Tutaj pasuje wszystko. 

Wskazówki jak zaoszczędzić czas

Z wyprzedzeniem posiekaj paprykę i cebulę, aby wszystko, co musisz zrobić, to dodać je na patelnię. 

Zamiast ząbków czosnku możesz użyć czosnku granulowanego. 

Czy można mrozić gulasz z kiełbasy?

Gulasz z kiełbasy i papryki można śmiało mrozić. Przed zamrożeniem należy schodzić gulasz do temperatury pokojowej, a następnie zapakować w pojedynczych porcjach do pojemników. W zamrażarce można przechowywać gulasz do 3 miesięcy.

Gdy poczujesz się głodna, wyjmij jedną porcję z zamrażarki, a następnie umieść w kuchence mikrofalowej na 6-7 minut, mieszając w połowie gotowania.

Co podawać do gulaszu z kiełbasy?

Jeśli chcesz podać ten niskowęglowodanowy gulasz z kiełbasy i papryki jako większy obiad, proponuję dodać trochę ugotowanego makaronu, aby uzyskać więcej smaków i stworzyć bardziej sycący posiłek.

Oto kilka innych przydatnych pomysłów. Gulasz z kiełbasy możesz podać:

  • z ryżem
  • z pieczonymi ziemniakami
  • z kaszą bulgur
  • z sałatką z rukoli 

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwek

500 g kiełbasy zwyczajnej lub śląskiej, wieprzowej lub drobiowej, pokrojonej na plasterki

2 cebule, pokrojone w piórka

3 papryki, po jednej żółtej, czerwonej i zielonej

4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka soli i pieprzu

1 szczypta płatków czerwonego chili, możesz użyć więcej jeśli lubisz pikantne potrawy

2/3 szklanki sosu pomidorowego do makaronu (ze słoika)

1 łyżka posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż 4-6 minut. Zdejmij z ognia i odstaw.

Bez wycierania patelni, dodaj cebulę i paprykę, smaż 2 minuty.

Dodaj z powrotem kiełbaski, czosnek, sól i pieprz oraz czerwone płatki chili. Dodaj sos do makaronu. Od chwili zagotowania sosu duś jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną.

Podzielić na 4 miseczki. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Możesz podać gulasz z gotowanym ryżem lub makaronem. Resztki można przechowywać w lodówce do 2 dni. Smacznego! 

Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej