Przepis na warzywne sushi: jak łatwo i szybko zrobić sushi z warzyw?
2021-03-29
średni
45 min
4
Zaskocz swoich przyjaciół, podając im podczas kolejnej wizyty warzywne sushi. Sprawdź, jak w prosty sposób zrobić sushi w wersji wege.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/4 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- czarny pieprz
- 1 i 1/3 szklanki wody
- łyżka octu ryżowego (można go zastąpić łagodnym białym octem winnym)
- paczka nori (sprasowane arkusze glonów)
- ogórek – obrany i pokrojony w słupki
- 2 duże ugotowane marchewki - pokrojone w słupki
- pęczek szczypiorku (lub dymki)
- łyżka pasty wasabi
- szczypta papryki
- sól morska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż wsyp do garnka, postaw na średnim ogniu, praż ok. 8 minut. Ryż podczas prażenia cały czas mieszaj – tak by nie zmienił koloru. Oprósz ryż pieprzem, wlej wodę, przykryj garnek i gotuj ryż 12-15 minut.
- Zestaw ryż z ognia, ale nie zdejmuj pokrywki z garnka – niech ryż postoi jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie ryż posól, znowu przykryj i odstaw do wystygnięcia. Następnie wymieszaj z octem ryżowym.
- Na stole (dużej stolnicy) rozłóż specjalne maty do zwijania sushi (ale może też być pergaminowy papier do pieczenia albo po prostu ręcznik kuchenny).
- Na nim rozłóż arkusze nori. Na arkuszach nori połóż ryż – ale nie na całych, niech z każdej strony arkusza zostanie 2,5-centymetrowy margines. Ryż uklep gładko. Pośrodku ułóż pokrojone marchewki i ogórek oraz posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Posmaruj pastą wasabi, posyp papryką i solą morską.
- Za pomocą maty (pergaminu, ręcznika), na której leży arkusz nori z nadzieniem, ciasno go zroluj.
- Ostrym nożem pokrój rulon w poprzek. Przed każdym cięciem zamocz nóż w zimnej wodzie.