Risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem. Elegancki obiad na każdą okazję
2023-06-28
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem to danie, które wygląda niczym z wykwintnej restauracji. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia i nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Z tym łatwym przepisem każdy może je przyrządzić. Risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem nie tylko pięknie się prezentuje, ale pysznie smakuje.
Jak zrobić risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem?
Przygotowanie tego włoskiego dania można podzielić na kilka części.
- Krok 1. – doprawienie i upieczenie dorsza
- Krok 2. – usmażenie szpinaku z czosnkiem
- Krok 3. – zrobienie risotto
- Krok 4. – ułożenie dania na talerzu
Dlaczego warto zrobić risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem?
- Przyrządzenie risotta nie jest skomplikowane. Należy jednak postępować według tego przepisu, aby danie udało się już za pierwszym razem.
- Na zrobienie pysznego obiadu we włoskim stylu warto mieć nieco więcej czasu. Upieczenie ryby, usmażenie szpinaku i zrobienie ristotto trwa około godziny.
- Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są w naszych sklepach przez cały rok.
- Do risotto najlepszy jest ryż Arborio, który po ugotowaniu jest jędrny i kremowy. Polecamy artykuł, w którym dowiecie się wszystkiego o gotowaniu ryżu do risotto.
- W tym przepisie danie serwuje się z pieczonym dorszem, ale równie dobre będzie z inną rybą morską. Świetnie smakuje z łososiem, halibutem czy solą.
- Do dania warto podać chrupiącą surówkę. Polecamy artykuł o najlepszych surówkach, które idealnie łączą się z potrawami z ryb.
SKŁADNIKI
- 400 g filetów z dorsza
- 3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
dodatkowo:- masło ziołowe
- ćwiartki cytryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim szpinak. Dodać czosnek i smażyć, aż liście staną się intensywnie zielone. Patelnię zestawić z ognia.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
- Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć, aż ziarenka staną się przezroczyste.
- Wlać wino i smażyć, aż alkohol odparuje.
- Wlewać po szklance bulionu warzywnego i gotować, aż ryż całkowicie go wchłonie. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i szafranem.
- Dodać szpinak, wlać śmietankę i wsypać parmezan. Wymieszać.
- Porcje nałożyć do głębokich talerzy. Na wierchu ułożyć rybę i kawałki ziołowego masła.
- Podawać z ćwiartkami cytryny.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?