Risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem. Elegancki obiad na każdą okazję

risotto z dorszem
Autor: Shutterstock Risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem to pomysł na pyszny jarski obiad.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem to danie, które wygląda niczym z wykwintnej restauracji. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia i nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Z tym łatwym przepisem każdy może je przyrządzić. Risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem nie tylko pięknie się prezentuje, ale pysznie smakuje.

Jak zrobić risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem?

Przygotowanie tego włoskiego dania można podzielić na kilka części.

  • Krok 1. – doprawienie i upieczenie dorsza
  • Krok 2. – usmażenie szpinaku z czosnkiem
  • Krok 3. – zrobienie risotto
  • Krok 4. – ułożenie dania na talerzu

Dlaczego warto zrobić risotto à la milanese z dorszem i szpinakiem?

  • Przyrządzenie risotta nie jest skomplikowane. Należy jednak postępować według tego przepisu, aby danie udało się już za pierwszym razem.
  • Na zrobienie pysznego obiadu we włoskim stylu warto mieć nieco więcej czasu. Upieczenie ryby, usmażenie szpinaku i zrobienie ristotto trwa około godziny.
  • Lista składników może wydać się długa, ale wszystkie produkty są w naszych sklepach przez cały rok.
  • Do risotto najlepszy jest ryż Arborio, który po ugotowaniu jest jędrny i kremowy. Polecamy artykuł, w którym dowiecie się wszystkiego o gotowaniu ryżu do risotto.
  • W tym przepisie danie serwuje się z pieczonym dorszem, ale równie dobre będzie z inną rybą morską. Świetnie smakuje z łososiem, halibutem czy solą.
  • Do dania warto podać chrupiącą surówkę. Polecamy artykuł o najlepszych surówkach, które idealnie łączą się z potrawami z ryb.

SKŁADNIKI

  • 400 g filetów z dorsza
  • 3 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki śmietanki 36%
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • masło ziołowe
  • ćwiartki cytryn

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim szpinak. Dodać czosnek i smażyć, aż liście staną się intensywnie zielone. Patelnię zestawić z ognia.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
  • Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć, aż ziarenka staną się przezroczyste.
  • Wlać wino i smażyć, aż alkohol odparuje.
  • Wlewać po szklance bulionu warzywnego i gotować, aż ryż całkowicie go wchłonie. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i szafranem.
  • Dodać szpinak, wlać śmietankę i wsypać parmezan. Wymieszać.
  • Porcje nałożyć do głębokich talerzy. Na wierchu ułożyć rybę i kawałki ziołowego masła.
  • Podawać z ćwiartkami cytryny.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej