Dorsz z piekarnika. Co zrobić, by pieczony dorsz nie był suchy?
2023-06-16
łatwy
15 min
4
Dieta niskokaloryczna
Dorsz z piekarnika może być pyszny, soczysty i pełen smaku - choć to chuda ryba, którą najczęściej smażymy lub pieczemy z soczystymi warzywami. Tajemnicą jest aromatyczna marynata, której bazą jest oliwa, a także pieczenie pod lekkim przykryciem z papieru, by cała wilgoć z ryby za szybko nie odparowywała.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z dorsza
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy:
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorsza umyć, oszuszyć papierowym ręcznikiem. Ewentualnie podzielić na mniejsze kawałki - porcje dla jednej osoby.
- Oliwę wymieszać z przyprawami, przygotowaną marynatą nasmarować rybę.
- Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, tak by dało się lekko nakryć rybę papierem.
- Dorsza ułożyć w naczyniu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, lekko nakryć papierem. Piec 15 minut, po tym czasie odsłonić papier i dopiec rybę - 25 - 30 minut łącznego czasu pieczenia powinno wystarczyć (zależy od grubości filetów).
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz nasze inne przepisy na dania rybne