Dorsz z piekarnika. Co zrobić, by pieczony dorsz nie był suchy?

Dorsz z piekarnika. Co zrobić by pieczony dorsz nie był suchy?
Autor: Shutterstock Dorsz pieczony w piekarniku jest o wiele zdrowszy niż ta sama ryba w wersji smażonej
łatwy
15 min
4

Dieta niskokaloryczna

Dorsz z piekarnika może być pyszny, soczysty i pełen smaku - choć to chuda ryba, którą najczęściej smażymy lub pieczemy z soczystymi warzywami. Tajemnicą jest aromatyczna marynata, której bazą jest oliwa, a także pieczenie pod lekkim przykryciem z papieru, by cała wilgoć z ryby za szybko nie odparowywała.

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy:
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dorsza umyć, oszuszyć papierowym ręcznikiem. Ewentualnie podzielić na mniejsze kawałki - porcje dla jednej osoby.
  • Oliwę wymieszać z przyprawami, przygotowaną marynatą nasmarować rybę.
  • Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, tak by dało się lekko nakryć rybę papierem.
  • Dorsza ułożyć w naczyniu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, lekko nakryć papierem. Piec 15 minut, po tym czasie odsłonić papier i dopiec rybę - 25 - 30 minut łącznego czasu pieczenia powinno wystarczyć (zależy od grubości filetów).
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Zobacz nasze inne przepisy na dania rybne

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej