Spis treści
Co to jest risotto?
Risotto to specjał kuchni włoskiej. Jest dość proste w przygotowaniu i może być podawane na mnóstwo sposobów. Klasyczne, bez dodatków, to risotto po mediolańsku, ale może być też risotto z czarną mątwą, risotto ze szparagami, risotto z szafranem, risotto z grzybami, risotto z kasztanami, risotto z kotlecikami wieprzowymi itd. Podstawowa zasada w przyrządzaniu risotta: ryż nie może być rozgotowany. Jaki ryż wybrać do risotta? Najlepszy będzie ryż arborio lub carnaroli. Nie kupujcie ryżu w torebkach, za bardzo się skleja i nigdy nie otrzymacie dobrego risotta. Wiele osób używa też ryżu paraboiled.
Zobacz wideo o właściwościach RYŻU i jego zastosowaniach:
Dziękujemy, że jesteś z nami! Przepis na risotto poniżej!
Przepis na risotto krok po kroku
Risotto robi się prosto, ale dość długo, ciągle mieszając i dolewając rosołu. A więc zanim zaczniecie gotować ryż, przygotujcie wywar warzywno-mięsny. Drobno siekamy cebulę, możemy też dodać czosnek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do smażenia używamy oliwy, masła, a najlepiej oliwy z odrobiną masła.
Gdy cebula się trochę podsmaży, dodajemy ryż, dosypujemy go po trochu, ciągle mieszając. Jak ryż się zeszkli, zalewamy go białym winem (można też użyć włoskiego prosecco) i czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Potem jest pora na wywar - wlewamy powoli chochlę rosołu, ciągle mieszając. Kolejne porcje wywaru dolewamy, jak poprzednia wsiąknie w ziarenka ryżu.
Gdy ryż jest prawie gotowy (miękki z zewnątrz, ale twardawy w środku), dodajemy masło i energicznie mieszamy. Na zakończenie dodajemy parmezan (np. sproszkowany). Jeśli wybierzecie przepis na risotto z innymi dodatkami, to dodajemy je w połowie lub pod koniec gotowania - w zależności od receptury.