Pulpeciki rybne z dorsza. Podaj je z tym sosem, a pochwał nie będzie końca

pulpety z dorsza w sosie
Autor: Shutterstock Pulpeciki rybne z dorsza w sosie pomidorowym są proste, szybkie i nieziemsko pyszne.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Pulpeciki rybne są pyszne i doskonale łączą się z domowym sosem pomidorowym. Sprawdzą się na obiad nie tylko w piątek. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie, a składniki zawsze są w sklepach. Każdy kto ich spróbuje, będzie oczarowany. Poznajcie sprawdzony przepis na miękkie i soczyste pulpeciki rybne z dorsza w sosie pomidorowym.

Jak się robi pulpety z ryby?

Przepis na pulpeciki rybne z dorsza, które serwuje się w aromatycznym sosie pomidorowym, jest łatwy. Przygotowanie pulpetów nie jest skomplikowane, ponieważ wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Jak więc zrobić domowe pulpety rybne z dorsza?

  • 1. krok – przyrządzenie domowego sosu pomidorowego
  • 2. krok – przygotowanie masy rybnej i uformowanie pulpecików
  • 3. krok – ugotowanie pulpecików w sosie pomidorowym

Jakie przyprawy do pulpetów z ryby?

Pulpeciki rybne z dorsza bronią się swoim naturalnym smakiem. W tym przepisie rybę doprawia się tradycyjnymi przyprawami, czyli solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ciekawym dodatkiem, który nadaje przyjemną nutę świeżości jest skórka otarta z cytryny.

Z czym podać pulpety rybne?

Pulpeciki z dorsza podane w sosie pomidorowym to uniwersalny obiad z rybą w roli głównej. Przepis na pewno przypadnie do gustu tym, którzy nie jedzą mięsa, ale nie stronią od ryb. Pulpety z ryby świetnie smakują przez cały rok, dlatego można je robić bez względu na pogodę i okazję.

Do pulpecików rybnych z dorsza w sosie pomidorowym można podać różne dodatki, które sprawią, że posiłek będzie bardziej sycący. Najprostszym dodatkiem są oczywiście gotowane ziemniaki. Pulpety świetnie smakują z ryżem i drobnymi makaronami. Sprawdzi się też spaghetti. Danie dobrze komponuje się również domowym chlebem lub chrupiącą bagietką. Do pulpecików warto podać soczystą surówkę, która podkreśli smak ryby.

SKŁADNIKI

  • Pulpeciki:
  • 500 g filetu z dorsza
  • 1 białko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • sól, pieprz

  • Sos pomidorowy:
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem i chili. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut.
  • Umyte filety z dorsza zmiksować na gładko z białkiem i przełożyć do miski.
  • Dodać koperek, skórkę otartą z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Wyrobić jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy okrągłe pulpeciki i obtaczać w mące. Odkładać na deskę.
  • Pulpeciki włożyć do sosu pomidorowego i gotować pod przykryciem około 10 minut. Po upływie połowy czasu przełożyć je na drugą stronę.
  • Podawać z ryżem lub makaronem posypane posiekanymi świeżymi ziołami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej