Pulpeciki rybne z dorsza. Podaj je z tym sosem, a pochwał nie będzie końca
Dieta wegetariańska
Pulpeciki rybne są nie tylko smaczne, ale także świetnie komponują się z domowym sosem pomidorowym. Idealnie nadają się na obiad nie tylko w piątki. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a potrzebne składniki są łatwo dostępne w sklepach. Każdy, kto ich spróbuje, będzie zachwycony. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na miękkie i soczyste pulpeciki rybne z dorsza w sosie pomidorowym.
Jak się robi pulpety z ryby?
Przepis na pulpeciki rybne z dorsza, które serwuje się w aromatycznym sosie pomidorowym, jest łatwy. Przygotowanie pulpetów nie jest skomplikowane, ponieważ wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Jak więc zrobić domowe pulpety rybne z dorsza?
- 1. krok – przyrządzenie domowego sosu pomidorowego
- 2. krok – przygotowanie masy rybnej i uformowanie pulpecików
- 3. krok – ugotowanie pulpecików w sosie pomidorowym
Jakie przyprawy do pulpetów z ryby?
Pulpeciki rybne z dorsza bronią się swoim naturalnym smakiem. W tym przepisie rybę doprawia się tradycyjnymi przyprawami, czyli solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ciekawym dodatkiem, który nadaje przyjemną nutę świeżości jest skórka otarta z cytryny.
Z czym podać pulpety rybne?
Pulpeciki z dorsza podane w sosie pomidorowym to uniwersalny obiad z rybą w roli głównej. Przepis na pewno przypadnie do gustu tym, którzy nie jedzą mięsa, ale nie stronią od ryb. Pulpety z ryby świetnie smakują przez cały rok, dlatego można je robić bez względu na pogodę i okazję.
Do pulpecików rybnych z dorsza w sosie pomidorowym można podać różne dodatki, które sprawią, że posiłek będzie bardziej sycący. Najprostszym dodatkiem są oczywiście gotowane ziemniaki. Pulpety świetnie smakują z ryżem i drobnymi makaronami. Sprawdzi się też spaghetti. Danie dobrze komponuje się również domowym chlebem lub chrupiącą bagietką. Do pulpecików warto podać soczystą surówkę, która podkreśli smak ryby.
SKŁADNIKI
- Pulpeciki:
- 500 g filetu z dorsza
- 1 białko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- sól, pieprz
- Sos pomidorowy:
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta mielonego chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem i chili. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 10 minut.
- Umyte filety z dorsza zmiksować na gładko z białkiem i przełożyć do miski.
- Dodać koperek, skórkę otartą z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. Wyrobić jednolitą masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy okrągłe pulpeciki i obtaczać w mące. Odkładać na deskę.
- Pulpeciki włożyć do sosu pomidorowego i gotować pod przykryciem około 10 minut. Po upływie połowy czasu przełożyć je na drugą stronę.
- Podawać z ryżem lub makaronem posypane posiekanymi świeżymi ziołami.