Poczuj smak lata nawet w środku zimy. Przepis na dorsza, który robi wrażenie

2025-12-12 11:31

To danie smakuje jak lato. Aromatyczny dorsz na przepysznej salsie ze słodkim mango, kremowym awokado i pomidorkami. A to wszystko gotowe w zaledwie kilka chwil. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować danie, które zachwyci każdego.

Poczuj smak lata nawet w środku zimy. Przepis na dorsza, który robi wrażenie

i

Autor: Mateusz Gzik/ Shutterstock
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Soczysta ryba z letnią salsą. Sprawdzi się nawet zimą

Obiad, który sprawi, że poczujemy lato nawet zimą. Przepyszny i aromatyczny dorsz świetnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu albo piękną romantyczną kolację. Dorsz z kolorową salsą z mango, awokado i pomidorków jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.

Połączenie słodkiego mango, kremowego awokado i kwaskowatych pomidorów idealnie pasuje do soczystego dorsza, który świetnie sprawdzi się nie tylko w piątek. To naprawdę wspaniały pomysł na aromatyczny obiad, który zasmakuje całej rodzinie. A przy okazji - przypomni nam smaki i kolory lata.

Z czym podawać dorsza z salsą? Możliwości jest mnóstwo

Jeśli chodzi o podanie, to najlepiej będzie smakował z:

  • ryżem jaśminowym,
  • kaszą bulgur,
  • grillowaną tortillą,
  • sałatą rzymską lub świeżym ogórkiem.

Choć tak naprawdę, wszystko, z czym sparujemy tę rybę będzie się świetnie komponowało.

Jeśli chcemy, by nasz obiad miał nieco większego kopa, możemy do naszej salsy dodatkowo dodać odrobinę chili lub posiekanego jalapeno. Prosto, szybko i smacznie - to najlepszy przepis na rybę w zaledwie kilka chwil.

SKŁADNIKI

  • Dorsz:
  • 2 filety z dorsza
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • szczypta papryki słodkiej, czosnku granulowanego, soku z cytryny
  • Salsa mango–awokado:
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
  • 0,5 małej czerwonej cebuli
  • sok z 0,5 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: świeża kolendra lub natka, drobno posiekana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mango, awokado i pomidory kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę siekamy jak najdrobniej.
  • Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, skraplamy sokiem z limonki, doprawiamy i polewamy oliwą.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Odstawiamy na kilka minut.
  • Filety z dorsza doprawiamy do smaku.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dorsza smażymy z każdej strony, aż ryba będzie biała.
  • Na talerzu układamy dorsza, a na nim układamy naszą salsę.
Sałata z wędzonym łososiem
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...