Poczuj smak lata nawet w środku zimy. Przepis na dorsza, który robi wrażenie
To danie smakuje jak lato. Aromatyczny dorsz na przepysznej salsie ze słodkim mango, kremowym awokado i pomidorkami. A to wszystko gotowe w zaledwie kilka chwil. Wystarczy kilka prostych składników, by przygotować danie, które zachwyci każdego.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Soczysta ryba z letnią salsą. Sprawdzi się nawet zimą
Obiad, który sprawi, że poczujemy lato nawet zimą. Przepyszny i aromatyczny dorsz świetnie sprawdzi się na szybki obiad w tygodniu albo piękną romantyczną kolację. Dorsz z kolorową salsą z mango, awokado i pomidorków jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.
Połączenie słodkiego mango, kremowego awokado i kwaskowatych pomidorów idealnie pasuje do soczystego dorsza, który świetnie sprawdzi się nie tylko w piątek. To naprawdę wspaniały pomysł na aromatyczny obiad, który zasmakuje całej rodzinie. A przy okazji - przypomni nam smaki i kolory lata.
Z czym podawać dorsza z salsą? Możliwości jest mnóstwo
Jeśli chodzi o podanie, to najlepiej będzie smakował z:
- ryżem jaśminowym,
- kaszą bulgur,
- grillowaną tortillą,
- sałatą rzymską lub świeżym ogórkiem.
Choć tak naprawdę, wszystko, z czym sparujemy tę rybę będzie się świetnie komponowało.
Jeśli chcemy, by nasz obiad miał nieco większego kopa, możemy do naszej salsy dodatkowo dodać odrobinę chili lub posiekanego jalapeno. Prosto, szybko i smacznie - to najlepszy przepis na rybę w zaledwie kilka chwil.
SKŁADNIKI
- Dorsz:
- 2 filety z dorsza
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
- szczypta papryki słodkiej, czosnku granulowanego, soku z cytryny
- Salsa mango–awokado:
- 1 dojrzałe mango
- 1 dojrzałe awokado
- 2 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- sok z 0,5 limonki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- opcjonalnie: świeża kolendra lub natka, drobno posiekana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mango, awokado i pomidory kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę siekamy jak najdrobniej.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, skraplamy sokiem z limonki, doprawiamy i polewamy oliwą.
- Delikatnie mieszamy.
- Odstawiamy na kilka minut.
- Filety z dorsza doprawiamy do smaku.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Dorsza smażymy z każdej strony, aż ryba będzie biała.
- Na talerzu układamy dorsza, a na nim układamy naszą salsę.