Kasza bulgur smażona z warzywami - przepis inspirowany kuchnią turecką
2022-11-09
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Kasza bulgur smażona warzywami to danie inspirowane kuchnią turecką, a konkretnie Patlicanli bulgur pilavi. Ta potrawa może stanowić samodzielne danie lub być idealnym dodatkiem do duszonych mięs w sosie.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 2 szklanki gorącego bulionu lub wody
- 20 g masła
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
- 1 cebula
- ¹⁄₂ bakłażana
- ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej)
- 1 mała czerwona papryka
- 2 spore pomidory malinowe (można zastąpić pomidorami z puszki - w kawałkach, bez skórki)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru
- 1 łyżka sosu sojowego - opcjonalnie
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny (można dać więcej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wsypujemy do garnka(najlepiej z grubym dnem), podgrzewamy często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło i smażymy kolejne 2 minuty.
- Wlewamy gorącą wodę lub bulion. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bez mieszania przez około 12 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem, do całkowitego wystygnięcia.
- Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Bakłażana także kroimy w kostkę.
- Świeże pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy bakłażana i dosmażamy, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 1 minutę. Dodajemy pomidory świeże lub z puszki, doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny i posypujemy natką pietruszki Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku np. sosem sojowym, czarnym pieprzem lub szczyptą chili w proszku.
- Do sosu dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Zobacz nasze inne przepisy na dania z kasz