Kasza bulgur smażona z warzywami - przepis inspirowany kuchnią turecką

Kasza bulgur smażona z warzywami - przepis inspirowany kuchnią turecką
Autor: Shutterstock Kasza bulgur ma neutralny smak, który stanowi doskonałe tło dla warzywnych dodatków
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kasza bulgur smażona warzywami to danie inspirowane kuchnią turecką, a konkretnie Patlicanli bulgur pilavi. Ta potrawa może stanowić samodzielne danie lub być idealnym dodatkiem do duszonych mięs w sosie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 szklanki gorącego bulionu lub wody
  • 20 g masła
  • 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • ¹⁄₂ bakłażana
  • ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 spore pomidory malinowe (można zastąpić pomidorami z puszki - w kawałkach, bez skórki)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego - opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny (można dać więcej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę wsypujemy do garnka(najlepiej z grubym dnem), podgrzewamy często mieszając, przez około 1 minutę. Dodajemy masło i smażymy kolejne 2 minuty.  
  • Wlewamy gorącą wodę lub bulion. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bez mieszania przez około 12 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem, do całkowitego wystygnięcia.
  • Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Bakłażana także kroimy w kostkę.
  • Świeże pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła, dodajemy cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę oraz papryczkę chili. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy bakłażana i dosmażamy, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zupełnie zmiękną.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 1 minutę. Dodajemy pomidory świeże lub z puszki, doprawiamy solą pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie sosem sojowym. Gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści.
  • Na koniec dodajemy sok z cytryny i posypujemy natką pietruszki Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku np. sosem sojowym, czarnym pieprzem lub szczyptą chili w proszku.
  • Do sosu dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Zobacz nasze inne przepisy na dania z kasz

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej