Mintaj pieczony w folii: łatwy przepis
      2021-09-23
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Upieczenie ryby w folii aluminiowej to prosty sposób na zachowanie pełni smaku i aromatu. Mintaj pieczony w folii to danie polecane osobom palącym papierosy - ryby zawierają kwasy omega-3, które wzmacniają odporność oraz chronią organizm przed działaniem dymu tytoniowego.
Zobacz też:
Ryba na parze pachnąca imbirem
Racuchy rybne - pyszne danie z białą rybą
Pyszny mintaj w śmietanowym sosie
Gotowana na parze ryba z ryżem i szpinakiem
Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji
SKŁADNIKI
- ryba (może być mrożona)
- cebula
- natka pietruszki albo koperek
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- dodatki: 3-4 różyczki kalafiora lub brokuła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę umyj, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, połóż na folii aluminiowej, obłóż plastrami cebuli.
- Zawiń folię, włóż do piekarnika. Piecz 20–30 minut w temp. 180°C.
- Przed podaniem posyp posiekaną natką lub koperkiem.
- Ułóż na talerzu z 3-4 różyczkami ugotowanego al dente kalafiora lub brokuła posypanego koperkiem.
Ryby w diecie
    
    
    
    
 
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        