Mintaj pieczony w folii: łatwy przepis

Archiwum Zdrowia
Mintaj pieczony w folii - łatwy przepis na pyszną pieczoną rybę
Autor: Shutterstock Mintaj to smaczna ryba morska, które zawiera bardzo mało ości
łatwy
40 min
4

Upieczenie ryby w folii aluminiowej to prosty sposób na zachowanie pełni smaku i aromatu. Mintaj pieczony w folii to danie polecane osobom palącym papierosy - ryby zawierają kwasy omega-3, które wzmacniają odporność oraz chronią organizm przed działaniem dymu tytoniowego.

Zobacz też:

Ryba na parze pachnąca imbirem

Racuchy rybne - pyszne danie z białą rybą

Panierowany filet z mintaja

Mintaj po grecku: przepis

Pyszny mintaj w śmietanowym sosie

Gotowana na parze ryba z ryżem i szpinakiem

Ryba zapiekana w śmietanie: przepis siostry Anastazji

SKŁADNIKI

  • ryba (może być mrożona)
  • cebula
  • natka pietruszki albo koperek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • dodatki: 3-4 różyczki kalafiora lub brokuła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę umyj, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, połóż na folii aluminiowej, obłóż plastrami cebuli.
  • Zawiń folię, włóż do piekarnika. Piecz 20–30 minut w temp. 180°C.
  • Przed podaniem posyp posiekaną natką lub koperkiem.
  • Ułóż na talerzu z 3-4 różyczkami ugotowanego al dente kalafiora lub brokuła posypanego koperkiem.
Ryby w diecie
Archiwum Zdrowia