Pyszny mintaj w śmietanowym sosie: zachwytom nie będzie końca

Pyszny mintaj w śmietanowym sosie: zachwytom nie będzie końca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rybę w sosie można posypać tartym serem i lekko zapiec

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mintaj duszony w śmietanowym sosie to pyszne danie, które z łatwością przygotujesz z filetu rybnego. Można użyć zarówno ryby świeżej, jak i mrożonej. Mintaj duszony w sosie z dodatkiem czosnku jest tak dobry, że palce lizać. 

Składniki

  • 1 kg mintaja Zobacz także: Mintaj pieczony w folii - łatwy przepis

  • 4 łyżki mąki

  • 1 łyżka przyprawy do ryb

  • 3 łyżki oleju

  • 400 g śmietany 30% tłuszczu

  • 3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę posypać przyprawą i odstawić na 30 minut.

  • Śmietanę wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

  • Rybę oprószyć mąką, obsmażyć na rozgrzanym oleju.

  • Wlać śmietanę, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut.

  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5