Mintaj po grecku: przepis + WIDEO

Mintaj po grecku: przepis + WIDEO

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mintaj  to zdrowa i chuda morska ryba - idealnie nadaje się do przygotowania z niego ryby po grecku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Mintaj to jedna z najpopularniejszych ryb w naszych sklepach. Doskonale nadaje się na rybę po grecku. Mintaj po grecku często gości na naszych stołach. Szczególnie w Wigilię. Jest to potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczna.

Składniki

  • 2 filety z mintaja (mogą być mrożone, wtedy trzeba je najpierw rozmrozić)

  • duża marchewka

  • pietruszka

  • ćwiartka średniego selera

  • kawałek pora (ok. 2 cm)

  • 2-3 krążki cebuli cukrowej

  • 2 pomidory (obrane, mogą być z puszki)

  • łyżeczka oleju rzepakowego

  • łyżka soku z cytryny

  • szczypta soli, pieprzu, cukru i słodkiej papryki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz marchewkę, pietruszkę, selera, pora i zetrzyj je na grubej tarce, cebulę obierz, posiekaj, a pomidory pokrój na drobne kawałki. Na rozgrzanym oleju usmaż filety z mintaja.

  • Dodaj warzywa, podlej wodą. Duś po przykryciem, do momentu aż warzywa zmiękną, a ryba będzie rozpadała się na kawałeczki. Pomidory mają dojść do konsystencji sosu.

  • Następnie odkryj i odparuj, dodaj sok z cytryny, przypraw do smaku. Danie można podawać na ciepło lub zimno.

ZOBACZ WIDEO z instrukcją: jak zrobić rybę po grecku!

Ocena: 5