Gotowana na parze ryba z ryżem i szpinakiem [przepis]

Gotowana na parze ryba z ryżem i szpinakiem [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Polecamy ugotować na parze dorsza - to jedna z najzdrowszych ryb morskich

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Mięso ryby, gotowane krótko na parze, będzie delikatne i soczyste. Dla lepszego smaku warto je wcześniej posypać przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Sprawdź, jak zrobić pyszny i zdrowy obiad - podajemy przepis na rybę z ryżem i szpinakiem.

Składniki

  • 30 dag filetu rybnego (np. sola, dorsz, mintaj)

  • szczypta przyprawy do ryb

  • łyżka soku z cytryny lub białego wina

  • 1 kg świeżego szpinaku lub paczka mrożonego

  • 3/4 szklanki ryżu do gotowania na sypko

  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego

  • cytryna

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • opcjonalnie: ząbek czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety oprósz przyprawą do ryb, skrop sokiem z cytryny lub winem.

  • Ryż ugotuj w bulionie - jeśli masz szybkowar, doskonale się do tego sprawdzi.

  • Szpinak przebierz, opłucz. Masło rozgrzej na patelni, wrzuć szpinak i podsmaż (2 minuty). Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ewentualnie przeciśniętym czosnkiem (mrożony szpinak podgrzewaj na patelni na maśle, aż się rozmrozi i nieco odparuje, przypraw).

  • Filety ugotuj na parze (5–7 minut). Podawaj z ryżem i szpinakiem oraz ćwiartkami cytryny.

Ocena: 0