Kiedy mam ochotę na rybę, robię tę kanapkę. Lepsza od Filet-O-Fish

Do oferty McDonald's wrócił niedawno Filet-O-Fish, który bez wątpienia nosi już miano kultowego. Jeśli jednak mamy ochotę przygotować go w domu w o wiele smaczniejszej - przynajmniej moim zdaniem - wersji, to nie ma żadnego problemu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila czasu. Kanapka ze smażona rybą zachwyci swoim aromatem.
Obiad nie tylko na piątek. Przepyszne kanapki z rybą
Aromatyczna i prosta do przygotowania kanapka ze smażoną rybą to idealne danie na każdą porę roku. Łączy w sobie lekkość ryby, ale przy okazji jest sycąca. A możemy ją przygotować na najróżniejsze sposoby - od zwykłych domowych, aż po restauracyjnego burgera rybnego.
Nasz przepis jest prosty w modyfikacji. Możemy wybrać ulubioną rybę - sprawdzi się praktycznie każda. Zaczynając od dorrsza, przez łososia i na sandaczu kończąc. Wszystko zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć. Podobnie jest z panierką. Można zapanierować naszą rybę w mące, w bułce tartej, a nawet w cieście piwnym.
Wybrać możemy również ulubiony sos do naszej kanapki. Świetnie sprawdzi się zwykły majone, jak i sos czosnkowy, choć bez problemu możemy sięgnąć również po aromatyczny sos tatarski, który idealnie pasuje do ryby.
Jeśli chcemy możemy podawać nasze kanapki same albo z frytami i colesławem. To świetny sposób na szybki obiad, który smakuje wybornie. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by można było się nimi zajadać.
SKŁADNIKI
- 2 filety rybne (np. dorsz, mintaj, sola lub tilapia)
- sok z 0,5 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- olej roślinny do smażenia
- Dodatki:
- 2 bułki typu burger
- sałata
- pomidor
- ogórek konserwowy
- czerwona cebula
- sos
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Skraplamy cytrynom, solimy i pieprzymy.
- Odstawiamy na 10 minut.
- Jajko roztrzepujemy w misce.
- Filety obtaczamy w mące, jajku i znowu w mące.
- Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Bułki przekrawamy i podpiekamy.
- Smarujemy sosem.
- Układamy sałatę, pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę.
- Kładziemy rybę, polewamy odrobiną sosu i zamykamy bułkę.