Kiedy mam ochotę na rybę, robię tę kanapkę. Lepsza od Filet-O-Fish

Kiedy mam ochotę na rybę, robię tę kanapkę. Lepsza od Filet-O-Fish
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
2

Do oferty McDonald's wrócił niedawno Filet-O-Fish, który bez wątpienia nosi już miano kultowego. Jeśli jednak mamy ochotę przygotować go w domu w o wiele smaczniejszej - przynajmniej moim zdaniem - wersji, to nie ma żadnego problemu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila czasu. Kanapka ze smażona rybą zachwyci swoim aromatem.

Obiad nie tylko na piątek. Przepyszne kanapki z rybą

Aromatyczna i prosta do przygotowania kanapka ze smażoną rybą to idealne danie na każdą porę roku. Łączy w sobie lekkość ryby, ale przy okazji jest sycąca. A możemy ją przygotować na najróżniejsze sposoby - od zwykłych domowych, aż po restauracyjnego burgera rybnego.

Nasz przepis jest prosty w modyfikacji. Możemy wybrać ulubioną rybę - sprawdzi się praktycznie każda. Zaczynając od dorrsza, przez łososia i na sandaczu kończąc. Wszystko zależy od efektu, jaki chcemy osiągnąć. Podobnie jest z panierką. Można zapanierować naszą rybę w mące, w bułce tartej, a nawet w cieście piwnym.

Wybrać możemy również ulubiony sos do naszej kanapki. Świetnie sprawdzi się zwykły majone, jak i sos czosnkowy, choć bez problemu możemy sięgnąć również po aromatyczny sos tatarski, który idealnie pasuje do ryby.

Jeśli chcemy możemy podawać nasze kanapki same albo z frytami i colesławem. To świetny sposób na szybki obiad, który smakuje wybornie. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by można było się nimi zajadać.

SKŁADNIKI

  • 2 filety rybne (np. dorsz, mintaj, sola lub tilapia)
  • sok z 0,5 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej roślinny do smażenia
  • Dodatki:
  • 2 bułki typu burger
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • czerwona cebula
  • sos

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Skraplamy cytrynom, solimy i pieprzymy.
  • Odstawiamy na 10 minut.
  • Jajko roztrzepujemy w misce.
  • Filety obtaczamy w mące, jajku i znowu w mące.
  • Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Bułki przekrawamy i podpiekamy.
  • Smarujemy sosem.
  • Układamy sałatę, pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę.
  • Kładziemy rybę, polewamy odrobiną sosu i zamykamy bułkę.
Burger Drwala w wersji FIT. Jak zrobić go w domu? | ESKA XD - Fit vlog #62
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej