Kremowa ryba zapiekana pod beszamelem - pyszny przepis
2021-03-29
średni
45 min
4
Ryba zapiekana pod beszamelem to doskonały przepis na danie, które będzie smakowało nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Soczyste płaty ryby zapieczone z warzywami pod aksamitnym sosem, są aromatyczne i delikatne, takie jak trzeba!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 filety z białej ryby (razem ok. 300 g)
- 2 łyżeczki mąki
- 2-3 łyżki oleju do smażenia (lub według potrzeby)
- 2 spore ziemniaki, ugotowane w mundurkach
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 mała cebula, pokrojona w piórka
- 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
- sól i pieprz, do smaku
- 2 jajka, ugotowane na twardo, obrane, przekrojone wzdłuż na pół
- 60 g (1 szklanka) żółtego sera, startego
- 250 ml (1 szklanka) beszamelu
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej, do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj sos beszamelowy według naszego przepisu.
- Filety osusz ręcznikiem papierowym, posól, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, obsmaż rybę na złoto. Odłóż na bok. Patelnię wyczyść.
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i również obsmaż na złoto, odłóż na bok. To samo zrób z pieczarkami, potem dodaj do nich cebulę, a gdy się zeszkli, paprykę i smaż, aż zmięknie. Posól w trakcie smażenia.
- W piekarniku włącz funkcję grill lub rozgrzej go do 180ºC.
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki, w dwóch rzędach. Przykryj je cebulą z papryką i pieczarkami. Posyp lekko pieprzem. Na warzywach połóż usmażoną rybę, a na rybie po dwie połówki jajka, ponacinane lekko z wierzchu. Polej sosem beszamelowym i przysyp go startym serem.
- Zapiekaj do rozpuszczenia i zrumienienia sera, 10-15 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.