Kremowa ryba zapiekana pod beszamelem - pyszny przepis

2021-03-29
 Kremowa ryba zapiekana pod beszamelem - pyszny przepis
Autor: Shutterstock Pomysł na rybę - obsmaż ją, dodaj warzywa i zapiecz pod aksamitnym beszamelem!
średni
45 min
4

Ryba zapiekana pod beszamelem to doskonały przepis na danie, które będzie smakowało nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Soczyste płaty ryby zapieczone z warzywami pod aksamitnym sosem, są aromatyczne i delikatne, takie jak trzeba!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 filety z białej ryby (razem ok. 300 g)
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia (lub według potrzeby)
  • 2 spore ziemniaki, ugotowane w mundurkach
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
  • sól i pieprz, do smaku
  • 2 jajka, ugotowane na twardo, obrane, przekrojone wzdłuż na pół
  • 60 g (1 szklanka) żółtego sera, startego
  • 250 ml (1 szklanka) beszamelu
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej, do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj sos beszamelowy według naszego przepisu.
  • Filety osusz ręcznikiem papierowym, posól, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, obsmaż rybę na złoto. Odłóż na bok. Patelnię wyczyść.
  • Ugotowane i przestudzone ziemniaki obierz, pokrój w grubsze plastry i również obsmaż na złoto, odłóż na bok. To samo zrób z pieczarkami, potem dodaj do nich cebulę, a gdy się zeszkli, paprykę i smaż, aż zmięknie. Posól w trakcie smażenia.
  • W piekarniku włącz funkcję grill lub rozgrzej go do 180ºC.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż ziemniaki, w dwóch rzędach. Przykryj je cebulą z papryką i pieczarkami. Posyp lekko pieprzem. Na warzywach połóż usmażoną rybę, a na rybie po dwie połówki jajka, ponacinane lekko z wierzchu. Polej sosem beszamelowym i przysyp go startym serem.
  • Zapiekaj do rozpuszczenia i zrumienienia sera, 10-15 minut. Posyp natką pietruszki przed podaniem.