Karp po polsku - wigilijny przepis na karpia na szaro
2021-03-31
łatwy
80 min
4
Karp po polsku, czyli karp w szarym sosie piernikowym, to jedno z najstarszych dań wigilijnych i niegdyś bardzo popularna wersja karpia. Warto wrócić tradycji i wypróbować przepis na karpia po polsku według receptury naszych babć. Podpowiadamy, jak zrobić karpia po polsku - dzwonka w słodkim sosie z bakaliami.
Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami oraz Karpia po węgiersku
Sprawdź także >>> Karp smażony w sosie jogurtowym
SKŁADNIKI
- 2,5 kg karpia
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 cebule
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 10 ziaren pieprzu
- sos z piernikiem
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1/2 szklanki wywaru z ryb
- 5 dag piernika
- 5 dag migdałów
- 1/2 łyżki masła
- 3 dag rodzynek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- cukier lub miód
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia oczyść z łusek, odetnij głowę, płetwy i ogon, umyj i pokrój na dzwonka.
- Warzywa oczyść, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Wlej 8 szklanek wrzątku, dodaj głowę karpia i obrane cebule. Gotuj 20 minut.
- Dodaj imbir, pieprz i dzwonka karpia, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu.
- Przygotuj sos: migdały sparz i obierz (kilka zostaw do przybrania), posiekaj. Namocz rodzynki w wodzie, a piernik w piwie.
- Gdy piernik rozmięknie, dodaj migdały i wywar z ryby, wymieszaj.
- Masło roztop, wlej piwo z dodatkami i zagotuj, mieszając. Dodaj rodzynki, przypraw do smaku.
- Dzwonka ryby polej sosem, udekoruj migdałami.