Hiszpańskie smaki na wyciągnięcie ręki. Ten gulasz zachwyca

Dieta bezglutenowa
Pomysł na prosty obiad dla całej rodziny? Pyszny sposób na gulasz z dorsza w lekko hiszpańskim klimacie sprawdzi się idealnie. Wystarczy kilka najprostszych składników, by móc się nim rozkoszować. Nie ma co się długo zastanawiać i zostawiać ryby włącznie na piątek. Zakochaj się w tym prostym przepisie.
Nietypowe połączenie smaków. Ten gulasz świetnie współgra
Gulasz z dorsza i chorizo to świetny pomysł na aromatyczne danie. To połączenie lekkości ryby z aromatyczną, intensywną i lekko pikantną kiełbasą chorizo. Choć może być to dla wielu nietypowe, to jednak świetnie się ze sobą sprawdza. To przepis, który warto wypróbować.
Korzeni tego dania można doszukiwać się w Hiszpanii i Portugalii, gdzie łączenie ze sobą ryb czy owoców morza z wędzonymi mięsami jest niezwykle popularne. Wszystko dlatego, że mieszkańcy niewielkich portowych miasteczek właśnie tego typu dania mieli możliwość przygotowania ze składników w spiżarniach.
To nietypowe połączenie sprawdza się perfekcyjnie. Wszystkie składniki świetnie tu ze sobą współgrają tworząc jedną, harmonijną całość. Jeśli więc nie mamy pomysły na obiad - ten przepis jest wart, by zwrócić na niego uwagę.
Nasze danie można podawać zarówno z pieczonymi ziemniaczkami, jak i pieczywem, ryżem, kaszą czy ziemniaczanym purée. Warto wiedzieć, że zamiast dorsza możemy wykorzystać też takie ryby jak halibut, mintaj czy morszczuk.
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z dorsza
- 150 g chorizo
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni podsmażamy chorizo, aż wytopi się tłuszcz.
- Dodajemy posiekaną cebulę u podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy czosnek i paprykę - drobno pokrojone.
- Dodajemy przyprawy i tymianek.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Dolewamy wino, koncentrat i pomidory z puszki.
- Wrzucamy liść laurowy.
- Całość dusimy około 20 minut.
- Rybę kroimy w dużą kostkę i układamy w sosie.
- Gotujemy jeszcze 10 minut.
- Na koniec posypujemy świeżą pietruszką.