Hiszpańskie smaki na wyciągnięcie ręki. Ten gulasz zachwyca

Hiszpańskie smaki na wyciągnięcie ręki. Ten gulasz zachwyca
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pomysł na prosty obiad dla całej rodziny? Pyszny sposób na gulasz z dorsza w lekko hiszpańskim klimacie sprawdzi się idealnie. Wystarczy kilka najprostszych składników, by móc się nim rozkoszować. Nie ma co się długo zastanawiać i zostawiać ryby włącznie na piątek. Zakochaj się w tym prostym przepisie.

Nietypowe połączenie smaków. Ten gulasz świetnie współgra

Gulasz z dorsza i chorizo to świetny pomysł na aromatyczne danie. To połączenie lekkości ryby z aromatyczną, intensywną i lekko pikantną kiełbasą chorizo. Choć może być to dla wielu nietypowe, to jednak świetnie się ze sobą sprawdza. To przepis, który warto wypróbować.

Korzeni tego dania można doszukiwać się w Hiszpanii i Portugalii, gdzie łączenie ze sobą ryb czy owoców morza z wędzonymi mięsami jest niezwykle popularne. Wszystko dlatego, że mieszkańcy niewielkich portowych miasteczek właśnie tego typu dania mieli możliwość przygotowania ze składników w spiżarniach.

To nietypowe połączenie sprawdza się perfekcyjnie. Wszystkie składniki świetnie tu ze sobą współgrają tworząc jedną, harmonijną całość. Jeśli więc nie mamy pomysły na obiad - ten przepis jest wart, by zwrócić na niego uwagę.

Nasze danie można podawać zarówno z pieczonymi ziemniaczkami, jak i pieczywem, ryżem, kaszą czy ziemniaczanym purée. Warto wiedzieć, że zamiast dorsza możemy wykorzystać też takie ryby jak halibut, mintaj czy morszczuk.

SKŁADNIKI

  • 600 g filetu z dorsza
  • 150 g chorizo 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni podsmażamy chorizo, aż wytopi się tłuszcz.
  • Dodajemy posiekaną cebulę u podsmażamy kilka minut.
  • Dodajemy czosnek i paprykę - drobno pokrojone.
  • Dodajemy przyprawy i tymianek.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Dolewamy wino, koncentrat i pomidory z puszki.
  • Wrzucamy liść laurowy.
  • Całość dusimy około 20 minut.
  • Rybę kroimy w dużą kostkę i układamy w sosie.
  • Gotujemy jeszcze 10 minut.
  • Na koniec posypujemy świeżą pietruszką.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej