Zapomnij o mielonych. Teraz na obiad podaje się znakomite kotlety rug cug
Kotlety mielone to idealny obiad dla całej rodziny. Jeżeli jesteście wiernymi fanami mielonych, warto sprawdzić ten przepis. Kotlety rug cug są pyszne i aromatyczne. Z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie i soczyste. Przepis na ten smaczny obiad nie jest skomplikowany, a przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Poznajcie prosty przepis na wyborne kotlety rug cug.
Z czego zrobić kotlety rug cug?
Kotlety o oryginalnej nazwie rug cug to odmiana mielonych, które są klasycznym polskim daniem obiadowym. Przepis na kotlety rug cug różni się od receptury na tradycyjne mielone kilkoma szczegółami i składnikami. Lista potrzebnych produktów nie jest długa i bez problemu można je kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe kotlety rug cug? Do przyrządzenia tych smakowitych kotlecików potrzebne są takie składniki jak:
- mięso mielone – wieprzowe i wołowe
- bułka tarta
- jajka
- mleko
- przyprawy – sól, pieprz, suszona cebula, majeranek
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety rug cug?
Przyrządzenie domowych kotletów mielonych o wdzięcznej nazwie rug cug jest łatwe, szybkie i przyjemne. Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków. Te kotlety robi się o wiele prościej i szybciej niż nasze mielone. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, uformować zgrabne kotleciki i usmażyć na patelni. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 20 minut.
Jak więc usmażyć pyszne i aromatyczne kotlety rug cug? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Kotlety udadzą się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie masy mięsnej
- 2. krok – uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej
- 3. krok – usmażenie kotletów na patelni
Z czym podawać kotlety rug cug?
Soczyste kotlety rug cug to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dzięki temu, że robi się je tak szybko, można smażyć je nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Na pewno zachwycą bliskich podczas okolicznościowej uroczystości. Aby posiłek był bardziej efektowny, smaczniejszy i sycący, kotlety rug cug należy podawać z rożnymi dodatkami. Sprawdzą się gotowane lub pieczone ziemniaki czy kremowe purèe. Do kotletów pasuje także ryż i drobna kasza. Obiad warto wzbogacić bukietem surówek. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne domowe surówki, które idealnie komponują się z kotletami rug cug.
- Najlepsza surówka z młodej kapusty. Przepis babci na pyszny dodatek do obiadu
- Chińska surówka z kapusty pekińskiej. Pyszna, prosta i uniwersalna
- Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić
- Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Dodatkowo:- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć mięso mielone wieprzowe i wołowe. Wsypać bułkę tartą, wlać mleko i wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem, suszoną cebulą i majerankiem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej równe kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety około 4 minut z jednej strony. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć około 2 minut. Patelnię przykryć pokrywką i dusić kotlety około 5 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami i soczystą surówką.