Zapomnij o mielonych. Teraz na obiad podaje się znakomite kotlety rug cug

kotlety rug cug
Autor: Shutterstock Pyszny obiad w 20 minut? Poznaj przepis na obłędne kotlety rug cug.
łatwy
20 min
4

Kotlety mielone to idealny obiad dla całej rodziny. Jeżeli jesteście wiernymi fanami mielonych, warto sprawdzić ten przepis. Kotlety rug cug są pyszne i aromatyczne. Z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie i soczyste. Przepis na ten smaczny obiad nie jest skomplikowany, a przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Poznajcie prosty przepis na wyborne kotlety rug cug.

Z czego zrobić kotlety rug cug?

Kotlety o oryginalnej nazwie rug cug to odmiana mielonych, które są klasycznym polskim daniem obiadowym. Przepis na kotlety rug cug różni się od receptury na tradycyjne mielone kilkoma szczegółami i składnikami. Lista potrzebnych produktów nie jest długa i bez problemu można je kupić w prawie każdym sklepie bez względu na porę roku.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe kotlety rug cug? Do przyrządzenia tych smakowitych kotlecików potrzebne są takie składniki jak:

  • mięso mielone – wieprzowe i wołowe
  • bułka tarta
  • jajka
  • mleko
  • przyprawy – sól, pieprz, suszona cebula, majeranek
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety rug cug?

Przyrządzenie domowych kotletów mielonych o wdzięcznej nazwie rug cug jest łatwe, szybkie i przyjemne. Przepis składa się z kilku banalnie łatwych kroków. Te kotlety robi się o wiele prościej i szybciej niż nasze mielone. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, uformować zgrabne kotleciki i usmażyć na patelni. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 20 minut.

Jak więc usmażyć pyszne i aromatyczne kotlety rug cug? Z tym przepisem jest to łatwe i błyskawiczne. Kotlety udadzą się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie masy mięsnej
  • 2. krok – uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 3. krok – usmażenie kotletów na patelni

Z czym podawać kotlety rug cug?

Soczyste kotlety rug cug to świetny pomysł na rodzinny obiad. Dzięki temu, że robi się je tak szybko, można smażyć je nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Na pewno zachwycą bliskich podczas okolicznościowej uroczystości. Aby posiłek był bardziej efektowny, smaczniejszy i sycący, kotlety rug cug należy podawać z rożnymi dodatkami. Sprawdzą się gotowane lub pieczone ziemniaki czy kremowe purèe. Do kotletów pasuje także ryż i drobna kasza. Obiad warto wzbogacić bukietem surówek. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na pyszne domowe surówki, które idealnie komponują się z kotletami rug cug.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 50 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć mięso mielone wieprzowe i wołowe. Wsypać bułkę tartą, wlać mleko i wbić jajka. Doprawić solą, pieprzem, suszoną cebulą i majerankiem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej równe kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i ułożyć na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety około 4 minut z jednej strony. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć około 2 minut. Patelnię przykryć pokrywką i dusić kotlety około 5 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i soczystą surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej