Zapiekanka familijna z mięsem mielonym i pieczarkami. Rodzina będzie prosić o dokładkę

zapiekanka familijna
Autor: Shutterstock Zapiekanka familijna to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny
łatwy
50 min
6

Zapiekanki makaronowe to pyszne, proste i sycące dania. Właśnie taka jest zapiekanka familijna, w której znalazło się mielone mięso z indyka, pieczarki i warzywa. Dzięki przyprawom danie jest wyjątkowo aromatyczne. Oto łatwy przepis na zapiekankę familijną, czyli smakowite danie obiadowe dla całej rodziny.

Przepis na zapiekankę familijną

  • Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym jest prosta. Przepis składa się z kilku łatwych kroków.
  • To szybki przepis na obiad. Przyrządzenie łącznie z pieczeniem trwa niecałą godzinę.
  • Składniki są proste i dostępne w wielu sklepach spożywczych bez względu na porę roku.
  • Zapiekanka świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Nawet jeżeli zostanie, można ją zjeść na kolejny obiad lub zabrać ze sobą na wynos.
  • Do zapiekanki użyjcie makaronu w takim kształcie, jaki lubicie najbardziej. Mogą to być rurki, kokardki, kolanka czy świderki.

Czym wzbogacić zapiekankę familijną?

Do tego dania można dodać inne składniki, które podkręcą jego smak. Zamiast pieczarek sprawdzą się grzyby leśne czy boczniaki. Włoską mozzarellę zastąpi ser cheddar lub gouda. Ci, którzy lubią ostre smaki, mogą dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Zapiekankę wzbogaci dodatek posiekanych świeżych ziół, kukurydzy konserwowej lub zielonego groszku.

Z czym podawać zapiekankę familijną?

Danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Zawiera mnóstwo pożywnych składników, więc nie trzeba już gotować innych dodatków. Zapiekanka świetnie smakuje z surówką. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzony przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które idealnie skomponują się z zapiekanką familijną:

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g makaronu
  • 250 g pieczarek
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i smażyć, aż całkowicie zmieni kolor.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli, cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć, aż pieczarki zaczną się rumienić, a woda odparuje.
  • Do formy do zapiekania przełożyć makaron i smażone mięso z warzywami. Wlać krojone pomidory doprawione solą, pieprzem, płatkami chili i ziołami prowansalskimi. Wierzch posypać startą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
  • Podawać na gorąco z chrupiącą surówką.
Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej