Z mięsa mielonego robię aromatyczne kotlety. Ich środek skrywa pyszną tajemnicę

Kotlety z mięsa mielonego to popularne, łatwe i szybkie danie domowe. Te przyrządzone według przepisu, który znajdziecie poniżej, wyróżniają się nie tylko wybornym smakiem. W ich środku znajduje się pyszna niespodzianka. Za smak kotletów odpowiedzialny jest miękki ser pleśniowy pochodzący z Francji. Zobaczcie, jak zrobić kotlety drobiowe z serem camembert.
Kotlety drobiowe z serem camembert – składniki
Do przygotowanie pysznych i aromatycznych kotletów z dodatkiem francuskiego sera pleśniowego wykorzystuje się proste składniki, które z łatwością można kupić w wielu sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok i często wykorzystuje się je do przyrządzenia innych potraw.
Co jest potrzebne, aby zrobić te wyśmienite domowe kotlety na obiad? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- mięso mielone drobiowe
- ser camembert
- cebula
- kajzerka
- jajko
- bułka tarta
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, majeranek
- do smażenia – masło, olej
Jak zrobić kotlety drobiowe z serem camembert?
Przepis na pyszne domowe kotlety z mielonego mięsa drobiowego nie jest trudny. Przypomina receptury na klasyczne kotlety mielone. Przygotowanie nie jest też czasochłonne. W sumie na przyrządzenie kotletów drobiowych z dodatkiem sera camembert należy przeznaczyć niewiele ponad 40 minut.
Jak więc usmażyć drobiowe kotlety, których smak podkręca francuski ser pleśniowy? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a dani wyjdzie za pierwszym razem.
- 1. krok – namoczenie bułki
- 2. krok – podsmażenie cebuli
- 3. krok – przygotowanie masy z mięsa drobiowego, cebuli i pozostałych składników
- 4. krok – uformowanie kotletów i włożenie do środka kawałków sera camembert
- 5. krok – usmażenie kotletów drobiowych z camembertem na patelni
Z czym podawać kotlety drobiowe z serem camembert?
Pełne smaku i aromatu kotlety z mięsa mielonego drobiowego z dodatkiem sera camembert to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, do kotletów można podać ziemniaki gotowane lub pieczone czy warzywa na ciepło. Obiad uzupełnią domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na chrupiące surówki, które smacznie łączą się z kotletami drobiowymi z camembertem.
- Surówka z czerwonej kapusty do obiadu – gotowa w 10 minut, znika jeszcze szybciej
- Szatkuję białą kapustę i mieszam z tym obłędnym sosem. Letnia surówka pasuje do każdego obiadu i grilla
- Kroję 3 pomidory i mieszam z oryginalnym sosem. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu
- Surówka z surowej cukinii – banalnie prosta, obłędnie smaczna i idealna do obiadu
- Surówkę z kapusty pekińskiej podaję z tym zielonym sosem. To pyszny, łatwy i szybki dodatek do obiadu
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 120 g sera typu camembert (1 opakowanie)
- 1 cebula
- 1 czerstwa kajzerka + 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
dodatkowo:- bułka tarta
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kajzerkę zalać wodą i odstawić.
- Ser camembert pokroić w kostkę.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę oraz odciśniętą z wody i rozdrobnioną kajzerkę. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Z masy mięsnej formować kulki wielkości mandarynki i spłaszczyć je w dłoniach. Na środku ułożyć kawałek sera camembert i dokładnie zlepić.
- Kotlety obtoczyć w tartej bułce i ułożyć na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami i chrupiącą surówką.