Wołowinę przyrządzam tylko tak. Pyszny i aromatyczny rendang smakuje każdemu

rendang z wołowiny
Autor: Shutterstock Obłędny rendang z wołowiny to prawdziwa uczta.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dziś Google Doodel postanowił uhonorować danie kuchni indonezyjskiej o tajemniczej nazwie rendang. Kryje się pod nią smażona, miękka i soczysta wołowina w znakomitym sosie o głębokim smaku. Sekretem tego dania są dodatki i przyprawy, które sprawiają, że mięso smakuje tak dobrze. Zobaczcie, jak zrobić rendang z wołowiny.

Czym jest rendang?

Rendang to potrawa jednogarnkowa, której ostry smak i orientalny aromat podbije niejedno podniebienie. Przepis na to pyszne danie pochodzi z Indonezji, ale jest popularne także w Malezji i Singapurze. Jest narodową potrawą Indonezji, dlatego podaje się ją na różne święta i uroczystości. Rendang konsystencją przypomina nasz gulasz lub indyjskie curry.

Przepis na rendang wywodzi się ze sztuki kulinarnej indonezyjskiego ludu Minangkabau. Potrawa jest uważana za danie pełne licznych symboli. Składniki odpowiadają grupom społecznym tego ludu. Mięso oznacza przywódców, kokos reprezentuje intelektualistów, chili odpowiada przedstawicielom religijnym, a przyprawy, zioła i dodatki to pozostali członkowie społeczeństwa Minangkabau.

Z czego zrobić rendang?

Chociaż rendang pochodzi z kuchni indonezyjskiej, wszystkie niezbędne produkty można z łatwością kupić w naszych sklepach. Najlepiej szukać ich w hipermarketach i większych sklepach. Powinny znajdować się na półkach z produktami kuchni świata. Dostępne są także w internetowych delikatesach. Jeżeli lubicie kuchnię azjatycką, na pewno znacie te produkty.

Na liście składników potrzebnych do przyrządzenia dania rendang znalazły się takie produkty jak wołowina, mleczko kokosowe, szalotki, papryczki chili oraz liście kafir, imbir, galangal, pasta z tamaryndowca i czosnek. Danie doprawia się aromatycznymi przyprawami. Kardamon, goździki, cynamon i kurkuma nadają pysznego smaku, apetycznego koloru i obłędnego aromatu.

Jak zrobić rendang?

Przepis na pyszne i aromatyczne narodowe danie Indonezji nie jest skomplikowany. Przyrządzenie jest łatwe, ale wymaga nieco więcej czasu. Czas przygotowania wynosi około półtorej godziny, z czego rendang powinien gotować się na małym ogniu przez 60 minut. Następnie należy zdjąć pokrywkę i gotować potrawę jeszcze 15 minut, aby sos odparował.

Jak zrobić oryginalny rendang z wołowiny? Przepis jest prosty, a przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Przyda się nie tylko patelnia z grubym dnem i pokrywką, ale także blender.

  • 1. krok – przygotowanie pasty z warzyw i dodatków
  • 2. krok – podsmażenie pasty z wołowiną
  • 3. krok – wlanie mleczka kokosowego i dodanie pozostałych składników
  • 4. krok – gotowanie dania przez godzinę pod przykryciem i kwadrans bez przykrycia

SKŁADNIKI

  • 650 g wołowiny (łopatka wołowa, udziec)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 szalotki
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżka drobno posiekanego galangalu
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 liście limonki kafir
  • 3 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę pokroić w kostkę.
  • Do pojemnika blendera włożyć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekane chili, posiekany czosnek, posiekaną wewnętrzną część trawy cytrynowej, imbir, galangal i kurkumę. Zmiksować na gładką pastę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pastę minutę, często mieszając. Dodać wołowinę i smażyć, aż mięso się zamknie.
  • Wlać mleczko kokosowe i dodać pastę z tamaryndowca, wiórki kokosowe oraz kardamon, goździki, liście kafir, gwiazdkę anyżu oraz laskę cynamonu. Wymieszać.
  • Gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny, aż mięso stanie się miękkie. Zdjąć przykrycie i gotować około 15 minut, aby sos odparował.
  • Podawać na obiad z ryżem lub pieczywem.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej