Curry z ciecierzycy i kalafiora - pożywny i zdrowy obiad bez mięsa

Curry z ciecierzycy i kalafiora - pożywny i zdrowy obiad bez mięsa
Autor: Shutterstock Takie zdrowe warzywne curry przyrządzisz dosłownie w czasie, jaki potrebny jest do ugotowania ryżu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Curry z ciecierzycy i kalafiora to świetne, szybkie danie, które lubią zazwyczaj także miłośnicy dań mięsnych. Jest sycące, dzięki dodatkowi ciecierzycy bogatej w błonnik i roślinne białko. Aromatyczny dodatek przyprawy curry i cebuli sprawia, że nawet nudnawy kalafior zyskuje na polocie.

Są takie dni, kiedy potrzebujemy zjeść coś smacznego, ciepłego i najlepiej zdrowego, ale brak nam sił na mozolne przygotowanie sensownego posiłku. Na takie okazje mam w spiżarnianej szafce puszki z warzywnymi i ziarnistymi kołami ratunkowymi. Mam też zawsze puszkę mleka kokosowego, gdy zużyję jedną kupuję następną i wstawiam do szafki. Dzięki tym zapasom, zawsze mogę na szybko przygotować danie takie jak curry z kalafiora z ciecierzycą. Wystarczy, że kupię pięknego kalafiora i obiad - a nawet dwa - gotowy!

Zalety ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest ceniona ze względu na swoje liczne zalety zdrowotne i kulinarne.

  • Bogactwo składników odżywczych: ciecierzyca jest bogatym źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin (takich jak witamina B6, kwas foliowy, witamina C) oraz minerałów (takich jak żelazo, magnez, cynk).
  • Źródło błonnika: zawartość błonnika w ciecierzycy może przyczynić się do poprawy trawienia, regulacji poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenia ryzyka chorób serca.
  • Niski indeks glikemiczny: ciecierzyca (również z puszki) ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​po spożyciu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą lub tych, którzy starają się kontrolować wagę.
  • Wszechstronność kulinarna: ciecierzyca może być używana w różnych potrawach, zarówno w postaci gotowanej, jak i suszonej (np. w formie mąki ciecierzycowej). Może być składnikiem zup, sałatek, curry, pasztetów, a także bazą do przygotowywania hummusu - popularnej pasty z ciecierzycy.
  • Alternatywa dla mięsa: ze względu na bogactwo białka roślinnego, ciecierzyca jest często stosowana jako substytut mięsa w dietach wegetariańskich i wegańskich.
  • Przyjazność dla środowiska: uprawa ciecierzycy może przyczynić się do zrównoważonego rolnictwa, ponieważ roślina ta ma zdolność do wiązania azotu atmosferycznego, co korzystnie wpływa na strukturę gleby.
  • Dostępność: ciecierzyca jest powszechnie dostępna na całym świecie, w formie suszonej lub konserwowanej. Jest też niezbyt droga.

Dzięki swoim właściwościom odżywczym i wszechstronnym zastosowaniom, ciecierzyca stanowi wartościowy składnik wielu zdrowych i smacznych potraw.

Przepis inspirowany blogiem na-talerzu.pl

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię ze sprawdzonymi przepisami na dania jednogarnkowe

SKŁADNIKI

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duży kalafior
  • 1 duża cebula - ja lubię czerwoną
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2½ łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • ewentualnie - świeża kolendra do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, dodaj przyprawy: curry, kumin i kurkumę, smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty, aby uwolnić ich aromat.
  • Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kolejne 3 minuty, uważając, by nie przypalić czosnku. Wlej mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  • Otwórz puszkę z ciecierzycą i przepłucz jej zawartość na sicie, by pozbyć się nieprzyjemnego posmaku puszki.
  • Na patelnię z cebulą i przyprawami dodaj krojone pomidory, ciecierzycę i różyczki kalafiora. Dopraw solą, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5 minut.
  • Podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną, świeżą kolendrą.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej