Wolno pieczona pierś kaczki: łatwy przepis na soczysty i różowy filet z piersi kaczki
Dieta bezglutenowa
Wolno pieczona pierś kaczki to najłatwiejszy przepis dla początkujących. Tutaj nie można nic zepsuć. Chyba, że bardzo zapomnicie o kaczce w piekarniku. Wolno pieczona pierś z kaczki jest soczysta i wyjątkowo pyszna. Zawdzięczamy to niskiej temperaturze pieczenia. Oto łatwy przepis na soczysty filet z piersi kaczki! Wypróbuj go już dzisiaj!
Z czym podać pierś z kaczki?
Pierś z kaczki to wyjątkowo kawałek mięsa ceniony przez smakoszy pod każdą szerokością geograficzną. Można podać kaczkę z ziemniakami pieczonymi z dodatkiem kaczego smalcu, duszoną czerwoną kapustą i balsamicznym sosem. Można również z kopytkami lub kluskami śląskimi. Do tego surówka z czerwonej kapusty lub surówką z buraków i marchwi. Mięso kaczki doskonale konweniuje z czerwonymi i fioletowymi warzywami i owocami. Lubi również kwaśne smaki. Świetnie smakuje również z cytrusami.
SKŁADNIKI
- 2 duże lub 4 mniejsze filety (około 600 g) z piersi kaczki
- 1/3 szklanki szalotek, pokrojonych na ćwiartki
- 1/3 szklanki wina czerwonego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 80°C, jeśli to możliwe, sprawdź temperaturę za pomocą termometru piekarnika. Podgrzej w piekarniku odpowiednie naczynie żaroodporne lub talerz porcelanowy.
- Skórkę na piersi lekko natnij w skośną kratkę. Mięso posól i przypraw pieprzem. Ułóż piersi kaczki na rozgrzanej suchej patelni skórką do dołu. W ten sposób wytopi się większość tłuszczu. Smaż pierś około 4 minut. Następnie przewróć i smaż jeszcze 3 minuty.
- Obsmażone piersi kaczki przełóż do podgrzanego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika. Piecz do dwóch godzin, w zależności od wielkości kawałków mięsa. Jeśli to możliwe, sprawdź również ten proces, umieszczając termometr do mięsa w środku jednego z filetów. Gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 50-55°C, mięso jest wypieczone na różowo.
- Można wyjść na spacer, albo obejrzeć ulubiony film.
- Pod koniec pieczenia przygotuj sos. Na patelni z tłuszczem z kaczki usmaż szalotkę do zeszklenia. Dopraw czerwonym winem, bulionem i octem balsamicznym. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj, aż płyn odparuje do 2/3 pierwotnej objętości.
- Gdy mięso jest gotowe, nie ma już potrzeby odpoczynku. Pokrój filety z pierski kaczki po przekątnej na plasterki, podawaj z pieczonymi ziemniakami, czerwoną kapustą i balsamicznym sosem. Smacznego!