Wolno pieczona pierś kaczki: łatwy przepis na soczysty i różowy filet z piersi kaczki

Wolno pieczona pierś kaczki: łatwy przepis na soczysty filet z piersi kaczki
Autor: Shutterstock.com Upieczone filety z piersi kaczki na desce, gotowe do pokrojenia po skosie
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Wolno pieczona pierś kaczki to najłatwiejszy przepis dla początkujących. Tutaj nie można nic zepsuć. Chyba, że bardzo zapomnicie o kaczce w piekarniku. Wolno pieczona pierś z kaczki jest soczysta i wyjątkowo pyszna. Zawdzięczamy to niskiej temperaturze pieczenia. Oto łatwy przepis na soczysty filet z piersi kaczki! Wypróbuj go już dzisiaj! 

Z czym podać pierś z kaczki?

Pierś z kaczki to wyjątkowo kawałek mięsa ceniony przez smakoszy pod każdą szerokością geograficzną. Można podać kaczkę z ziemniakami pieczonymi z dodatkiem kaczego smalcu, duszoną czerwoną kapustą i balsamicznym sosem. Można również z kopytkami lub kluskami śląskimi. Do tego surówka z czerwonej kapusty lub surówką z buraków i marchwi. Mięso kaczki doskonale konweniuje z czerwonymi i fioletowymi warzywami i owocami. Lubi również kwaśne smaki. Świetnie smakuje również z cytrusami. 

SKŁADNIKI

  • 2 duże lub 4 mniejsze filety (około 600 g) z piersi kaczki
  • 1/3 szklanki szalotek, pokrojonych na ćwiartki
  • 1/3 szklanki wina czerwonego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 80°C, jeśli to możliwe, sprawdź temperaturę za pomocą termometru piekarnika. Podgrzej w piekarniku odpowiednie naczynie żaroodporne lub talerz porcelanowy.
  • Skórkę na piersi lekko natnij w skośną kratkę. Mięso posól i przypraw pieprzem. Ułóż piersi kaczki na rozgrzanej suchej patelni skórką do dołu. W ten sposób wytopi się większość tłuszczu. Smaż pierś około 4 minut. Następnie przewróć i smaż jeszcze 3 minuty.
  • Obsmażone piersi kaczki przełóż do podgrzanego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika. Piecz do dwóch godzin, w zależności od wielkości kawałków mięsa. Jeśli to możliwe, sprawdź również ten proces, umieszczając termometr do mięsa w środku jednego z filetów. Gdy wewnętrzna temperatura osiągnie 50-55°C, mięso jest wypieczone na różowo.
  • Można wyjść na spacer, albo obejrzeć ulubiony film.
  • Pod koniec pieczenia przygotuj sos. Na patelni z tłuszczem z kaczki usmaż szalotkę do zeszklenia. Dopraw czerwonym winem, bulionem i octem balsamicznym. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj, aż płyn odparuje do 2/3 pierwotnej objętości.
  • Gdy mięso jest gotowe, nie ma już potrzeby odpoczynku. Pokrój filety z pierski kaczki po przekątnej na plasterki, podawaj z pieczonymi ziemniakami, czerwoną kapustą i balsamicznym sosem. Smacznego!
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej