Chrupiąca i soczysta surówka z buraków, jabłek i marchwi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surówka z buraków, jabłek i marchwi smakuje wybornie. Jest chrupka i soczysta jednocześnie. Pełna smaku surówka zaspokoi jesienią nasz głód na witaminy i antyoksydanty.
Więcej przepisów na jesienne surówki:
Sałatka z buraków i ogórków z chrzanem
Surówka z białej kapusty i kolorowej papryki
Surówka z czerwonej kapusty z winogronami
SKŁADNIKI
- 250 g gotowanych buraków
- 150 g surowej marchwi
- 150 g surowego jabłka
- 1 łyżka orzechów włoskich łuskanych
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki, marchew i jabłko zetrzeć na wiórki.
- Przygotować sos. Czosnek rozgnieść na miazgę razem z solą. Dodać do niego olej i sok z cytryny, dobrze zmiksować.
- W misce wymieszać starte warzywa z jabłkiem i orzechami włoskimi.
- Polać surówkę przygotowanym sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.