Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa

Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiąca surówka z kapusty i świeżej papryki jest pyszna i zdrowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówka z kapusty i papryki przyjemnie chrupka i soczysta zachwyci każdego. Zdrowa surówka ze świeżych warzyw w sezonie na kapustę i paprykę powinna częściej gościć na naszym stole. 

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej lub młodej kapusty białej

  • 2-4 papryki czerwone 

  • 1 pęczek młodej cebuli ze szczypiorem lub szczypioru lubelskiego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować lub pociąć na makaron. Paprykę pokroić na cienkie paseczki lub zetrzeć na długie wiórki. Szczypior posiekać.

  • Warzywa wymieszać ze sobą, posłodzić, posolić i popieprzyć. Pozostawić na 20-30 minut.

  • Warzywa ponownie wymieszać, a nawet wygnieść.

  • Dodać sok z cytryny i olej. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4