Surówka z czerwonej kapusty z cytrusami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wiosną szczególnie popularne są różnego rodzaju surówki. Jeśli należysz do ich amatorek, wypróbuj poniższy przepis na orzeźwiającą surówkę z czerwonej kapusty z cytrusami.
SKŁADNIKI
- pół główki czerwonej kapusty
- 1 ogórek wężowy
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zszatkować drobno, odrzucając głąb.
- Ogórka pokroić na kilku centymetrowe kawałki, a następnie pokroić w długie słupki.
- Pomarańcze obrać, pokroić w poprzek na grubsze kawałki.
- Z oliwy, miodu, cytryny i soli zmiksować dressing.
- Kapustę i ogórka zmieszać z dressingiem, odstawić na 30 minut.
- Przed podaniem dodać kawałki pomarańczy i zamieszać. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.