Wieprzowy gulasz z kiszonymi ogórkami i śmietaną: łatwy przepis na strogonowa z łopatki
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Istnieją setki, jeśli nie tysiące przepisów na wieprzowinę. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu zaczerpniętego z kuchni ukraińskiej, czyli pysznego strogonowa wieprzowego z kiszonym ogórkiem zamiast przecieru pomidorowego. Polecam ten łatwy gulasz wieprzowy duszony z kiszonymi ogórkami i zabielany śmietaną!
Macie apetyt na więcej? Oto kilka pysznych przepisów:
Smakowita karkówka duszona w pomidorach
Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami
Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką
Rozpływający się w ustach gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami
Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą
SKŁADNIKI
- 500 g łopatki lub karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżka natki pietruszki posiekana
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paski wieprzowiny obtocz w mące, nadmiar strzepnij.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj do garnka i smaż do zrumienienia.
- Dodaj kiszone ogórki i cebulę, smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wlej 1 1/2 szklanki wody lub tyle, aby mięso było przykryte.
- Duś do miękkości, zazwyczaj oznacza to duszenie przez około 1 godzinę. W trakcie duszenia, uzupełniaj wodę.
- Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i podgrzewaj przez chwilę.
- Podawaj z gotowanym ryżem lub puree ziemniaczanym. Posyp posiekanymi: natką pietruszki i szczypiorkiem.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw