Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką

Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz wieprzowy najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką to pełnowartościowy posiłek. Sycący, zdrowy i smaczny. 

Składniki

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej

  • 1/2 kg ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 l jasnego piwa

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

  • natka pietruszki, ile lubisz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule obierz i posiekaj, ziemniaki również obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Marchewkę pokrój na talarki.

  • Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i zrumień mocno w rondlu na 1 łyżce oleju

  • Wlej kolejną łyżkę oleju, dodaj cebulę i marchewkę, przypraw tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż 8-10 minut.

  • Wlej piwo i zagotuj. Dodaj ziemniaki. Duś wszystko razem, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Gulasz podawaj gorący, posypany natką pietruszki, w towarzystwie świeżego pieczywa. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5