Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne danie jednogarnkowe, czyli gulasz wieprzowy z dynią i fasolą po cygańsku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cygański gulasz wieprzowy z dynią i fasolą to łatwe danie jednogarnkowe. Wieprzowy gulasz wzbogacony o zdrowe i pełnowartościowe warzywa nie tylko rozgrzewa, ale syci na długo. 

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny

  • 1 łyżka oleju

  • 1 duża cebula (żółta lub czerwona) drobno posiekana

  • 2 ząbki czosnku, posiekane

  • 2 łyżeczki papryki

  • 1/4 łyżeczki kminku

  • 1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido lub inna nie wymagająca obierania, pozbawiona gniazda nasiennego i pokrojona w kostkę

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • 2 puszki fasoli, przepłukanej i odcedzonej

  • 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło.

  • Dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia. 

  • Dodać przyprawy, paprykę, kminek, ostrą paprykę, cynamon, pieprz i sól. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować 6-8 minut.

  • Dodać pokrojoną dynię, pokrojone pomidory razem z sokiem, bulion warzywny oraz odsączoną fasolę. Dusić 40 minut.

  • Podawać ze świeżym chlebem i kieliszkiem czerwonego wina. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4