Aromatyczny schab w sosie z kilku składników. Talerze będą wylizane do czysta

Aromatyczny schab w sosie z kilku składników. Talerze będą wylizane do czysta
Autor: Shutterstock.com Aromatyczny schab w sosie z kilku składników. Talerze będą wylizane do czysta
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Kremowe, pyszne i proste w przygotowaniu. Kawałki schabu w przepysznym sosie pieczarkowo-szpinakowym to idealny wybór nie tylko dla osób na diecie keto. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Prosty sposób na ciekawy obiad w tygodniu, jak i w weekend. Wypróbuj sprawdzony przepis na schab w sosie.

Prosty obiad dla całej rodziny. Każdy sobie z nim poradzi

Pyszny i aromatyczny obiad w kilka minut. Schab w sosie pieczarkowym ze szpinakiem to wspaniały pomysł na prosty obiad dla całej rodziny w wersji keto. Wystarczy kilka składników, by przygotować nie tylko smaczny, ale również pięknie wyglądający posiłek.

Ten przepis można przygotować zarówno w tygodniu, jak i w weekend, nie zajmie nam dużo czasu, a efekty będą wspaniałe. Mięso wchodzi soczyste, a sos niezwykle aromatyczny i przy okazji bardzo aromatyczny. A wszystko bardzo niewielkim wysiłkiem.

Ten przepis sprawdzi się również dla nowicjuszy, ponieważ nie wymaga skomplikowanych technik ani specjalistycznego sprzętu. Większość dania tak naprawdę robi się sama, wystarczy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności.

Jeśli więc nie masz pomysłu co przygotować na ciekawy obiad dla całej rodziny, ten przepis sprawdzi się idealnie. Doskonale pasować będą do niego ziemniaki, jak i frytki, ryż czy makaron. Nie możemy zapominać również o surówce. Sprawdzi się tu na przykład coleslaw czy surówka z marchewki.

SKŁADNIKI

  • 400 g schabu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g tartego parmezanu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 90 g szpinaku baby
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab kroimy na 4 kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Podsmażamy kotlety z obu stron, aż będą złociste.
  • Przekładamy na talerz.
  • Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż zmiękną.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy parmezan, śmietanę, oregano oraz sól i pieprz.
  • Sos zagotowujemy.
  • Kiedy zacznie gęstnieć dodajmy szpinak i gotujemy około 2 minut.
  • Wkładamy z powrotem mięso i gotujemy kilka minut.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej