Aromatyczny schab w sosie z kilku składników. Talerze będą wylizane do czysta

Dieta bezglutenowa
Kremowe, pyszne i proste w przygotowaniu. Kawałki schabu w przepysznym sosie pieczarkowo-szpinakowym to idealny wybór nie tylko dla osób na diecie keto. Jest prosty w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Prosty sposób na ciekawy obiad w tygodniu, jak i w weekend. Wypróbuj sprawdzony przepis na schab w sosie.
Prosty obiad dla całej rodziny. Każdy sobie z nim poradzi
Pyszny i aromatyczny obiad w kilka minut. Schab w sosie pieczarkowym ze szpinakiem to wspaniały pomysł na prosty obiad dla całej rodziny w wersji keto. Wystarczy kilka składników, by przygotować nie tylko smaczny, ale również pięknie wyglądający posiłek.
Ten przepis można przygotować zarówno w tygodniu, jak i w weekend, nie zajmie nam dużo czasu, a efekty będą wspaniałe. Mięso wchodzi soczyste, a sos niezwykle aromatyczny i przy okazji bardzo aromatyczny. A wszystko bardzo niewielkim wysiłkiem.
Ten przepis sprawdzi się również dla nowicjuszy, ponieważ nie wymaga skomplikowanych technik ani specjalistycznego sprzętu. Większość dania tak naprawdę robi się sama, wystarczy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności.
Jeśli więc nie masz pomysłu co przygotować na ciekawy obiad dla całej rodziny, ten przepis sprawdzi się idealnie. Doskonale pasować będą do niego ziemniaki, jak i frytki, ryż czy makaron. Nie możemy zapominać również o surówce. Sprawdzi się tu na przykład coleslaw czy surówka z marchewki.
SKŁADNIKI
- 400 g schabu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 75 g tartego parmezanu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka oregano
- 90 g szpinaku baby
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab kroimy na 4 kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Podsmażamy kotlety z obu stron, aż będą złociste.
- Przekładamy na talerz.
- Na tej samej patelni smażymy pokrojone pieczarki, aż zmiękną.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy parmezan, śmietanę, oregano oraz sól i pieprz.
- Sos zagotowujemy.
- Kiedy zacznie gęstnieć dodajmy szpinak i gotujemy około 2 minut.
- Wkładamy z powrotem mięso i gotujemy kilka minut.