Rozpływający się w ustach gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami

Rozpływający się w ustach gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami to świetne rozwiązanie na rodzinny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z łopatki wieprzowej z boczniakami smakuje wybornie, będzie smakował całej rodzinie. Jeśli chcesz nieco urozmaicić jego podanie, możesz dodatkowo zapiec go w kokilkach przykrytych porcją francuskiego ciasta.

Składniki

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej

  • 1/2 kg boczniaków

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 l bulionu grzybowego

  • 100 g serka topionego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • suszony tymianek i rozmaryn

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku zagotuj bulion. Cebule obierz i posiekaj, grzyby umyj i pokrój w paski.

  • Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i zrumień mocno na patelni.

  • Mięso przełóż do gotującego się bulionu i gotuj, aż będzie miękkie.

  • Na patelnię po mięsie wlej nieco oleju, wrzuć cebulę i boczniaki, przypraw ziołami i przeciśniętym czosnkiem.

  • Smaż 10 minut, po czym przełóż do bulionu z mięsem. Gotuj jeszcze chwilę.

  • Na koniec gulasz zagęść serkiem topionym i dokładnie wymieszaj.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3