Smakowita karkówka duszona w pomidorach: przepis na wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach

Smakowita karkówka duszona w pomidorach: przepis na wieprzowy gulasz rozpływający się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obłędnie pyszny gulasz z karkówki wieprzowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karkówka duszona w pomidorach, a właściwie w sosie podobnym do bolońskiego, jest przepyszna! Ten wieprzowy gulasz po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbujcie koniecznie przepis na karkówkę duszoną w sosie pomidorowym!

Składniki

  • 500 g wieprzowego schabu karkowego

  • 1 cebula

  • 100 g marchewki

  • 60 g selera

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich przypraw

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karkówkę pokroić na plastry grubości 3 cm, a następnie każdy plaster pokroić na paski o szerokości 3 cm, a te w kostkę o boku 3 cm. 

  • Cebulę obrać i drobno posiekać. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę.

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać pokrojoną  karkówkę i zrumienić z każdej strony. Wyjąć i odstawić.

  • Do rondla dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać marchewkę i seler oraz czosnek i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

  • Do rondla wlać krojone pomidory razem z sokiem własnym. Puszkę po pomidorach napełnić wodą i wlać do rondla. Dodać przyprawy. 

  • Zawartość rondla doprowadzić do wrzenia. Dodać obsmażoną karkówkę. Przykryć pokrywką i dusić około 1 godziny. W trakcie duszenia, zagląda do garnka i ewentualnie uzupełniać płyn. 

  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub makaronem. Doskonale pasuje również kasza gryczana. 

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).