Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami: obfite i pyszne danie jednogarnkowe

Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami: obfite i pyszne danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywny gulasz z kapustą i ziemniakami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wieprzowy gulasz z kapustą i ziemniakami to obfite i pyszne danie jednogarnkowe. Rustykalny gulasz ma tę zaletę, że nie wymaga zbyt dużo energii i umiejętności. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy przykryć pokrywką i czekać, aż zadziała kuchenna magia. Polecam!

Składniki

  • 750 g łopatki lub szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę

  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego

  • 260 g marchewki

  • 130 g selera

  • 2 pory

  • 200 g białej cebuli

  • 500 g białej kapusty (lub kapusty włoskiej lub kalarepy razem z liśćmi lub jarmużu)

  • 500 g ziemniaków

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyj warzywa i pokrój na małe kawałki, pora pokrój w krążki, cebulę i ziemniaki pokrój w kostkę. Odłóż.

  • W dużym rondlu podgrzej tłuszcz i obsmaż kostki mięsa - ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem.

  • Następnie na wierzchu mięsa ułóż warzywa w następującej kolejności: marchew, seler, por, cebula, kapusta, ziemniaki (te ostatnie zawsze na wierzchu)

  • Każdą warstwę warzyw posyp odrobiną soli, pieprzu i majeranku.

  • Wlej bulion, aby wszystko było dobrze przykryte. Nie mieszaj i nie poprawiaj. Doprowadź do wrzenia.

  • Następnie zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 60 minut.

  • Przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.

Ocena: 3,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).